Komu peníze z krachující sklárny? Mzdy lidem až nakonec

Martina Machová Martina Machová
13. 1. 2009 12:11
Krach Crystalexu ukázal, že sociální síť má díru
Skláři museli do práce i když nebylo jisté, zda za ni dostanou zaplaceno. Museli zhasnout pece
Skláři museli do práce i když nebylo jisté, zda za ni dostanou zaplaceno. Museli zhasnout pece | Foto: Martina Machová

Nový Bor - Radnice v Novém Boru zasáhla tam, kde stát selhal. Stovky lidí ze skláren Crystalex jsou totiž bez peněz a sociální síť řízená státem jim v nejhorším období nedokáže pomoci.

Okolnosti totiž ukázaly, že skláři si musí na podporu počkat měsíc i déle. Navíc stále nedostali prosincovou výplatu a jejich situace je velmi vážná.

Rada města proto odhlasovala mimořádné opatření, které by sklářům mělo alespoň částečně pomoci

"Lidé jsou již skoro bez peněz a ve městě se začínají objevovat firmy, které nabízejí lichvářské půjčky," uvedl starosta Jindřich Mareš (ODS). "Rozhodli jsme se, že sklářům nabídneme bezúročnou půjčku deset tisíc s dobou splatností jeden rok."

Radnice na to chce v rozpočtu vyčlenit milion korun. "Počítáme s tím, že ne všichni budou mít o půjčku zájem. Ale čas ukáže," dodal starosta.

František Kuric je šéf místních odborů. Jsme novodobí nevolníci, charakterizuje zaměstnance Crystalexu
František Kuric je šéf místních odborů. Jsme novodobí nevolníci, charakterizuje zaměstnance Crystalexu | Foto: Martina Machová

Čeká se na zastupitelstvo

Lidem z Crystalexu stačí písemně požádat na radnici, doložit trvalé bydliště v Novém Boru a prokázat, že od zaměstnavatele nedostali během insolvenčního řízení zaplaceno.

Návrh novoborské rady musí ještě schválit zastupitelstvo, které se sejde ve středu. První půjčky by tak podle odhadů radnice mohli skláři získat již v pondělí.

Crystalex byl ve městě nejvýznamnějším zaměstnavatelem. Skláři nedostali prosincové výplaty, protože věřitelé podniku ihned po skončení ochranného memoranda koncem loňského roku odčerpali veškeré peníze z jeho účtu.

Sklárna tak zůstala bez prostředků na další provoz a mzdy a výrobu zcela zastavila. Jejích 1700 zaměstnanců, z toho 1200 přímo v Novém Boru, zůstalo zcela bez peněz a reálně jim hrozí, že nedostanou zaplaceno ani za již odvedenou práci. A to nikdy.

Novoborská sklárna totiž ukázala na díru v zákoně. Podnik nezaplatil zaměstnancům až v době, kdy probíhalo insolvenční řízení a na tuto variantu zákon o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele nemyslí.

"Úřad práce může vstupovat do insolvenčního řízení jen v případě, kdy zaměstnavatel nesplnil své mzdové povinnosti ještě před návrhem na řízení, což bohužel není případ novoborského Crystalexu," potvrdila ředitelka českolipského úřadu práce Cibulková.

Znamená to, že skláři ne vlastní vinou vypadli ze systému, kterým stát garantuje ochranu zaměstnanců vůči krachujícím zaměstnavatelům. A to bez náhrady.

Sklárna je dominantou Nového Boru, život bez ní si nikdo z města nedovede představit
Sklárna je dominantou Nového Boru, život bez ní si nikdo z města nedovede představit | Foto: Martina Machová

Jsou poslední v řadě

Ve druhém případě by jim totiž úřady práce místo zaměstnavatele mohly vyplatit až tříměsíční mzdu, jejíž oprávněnost je nezpochybnitelná.

Místo toho se lidé ocitli na chvostu věřitelů a pokud se obrátí na soud, přednost před nimi budou mít zavedené firmy.

Navíc mnozí musí dál podle české legislativy pracovat zadarmo. Provoz továrny totiž nelze zastavit ze dne na den, aniž by došlo k jeho poškození. "Zaměstnavatel by po nás mohl ještě chtít i náhradu škody," připomněl již dříve odborový předák v Crystalexu František Kuric.

Na rychlou pomoc od města v nejtěžším období bude mít nárok ale jen méně než polovina zaměstnanců Crystalexu, tedy přibližně 600 lidí, kteří bydlí přímo v Novém Boru. Ostatní budou muset počkat až úřady vyřídí státní dávky.

Například na podporu v nezaměstnanosti budou muset čekat až měsíc od doby, kdy se zaregistrují na úřadu práce. Ti, kteří ukončili pracovní poměr dohodou již nyní, dostanou část peněz nejdříve v 9. února.

Nemají tak ale jistotu, že zpětně získají nevyplacené mzdy a vzdávají se i případného odstupného, na které by měli nárok v případě, kdyby vyčkali ukončení pracovního poměru z takzvaných organizačních důvodů, tedy v případě Crystalexu krachu.

Pokud by ale čekali na uplynutí zákonných lhůt, měli by nárok na peníze od státu až v březnu.

 

Právě se děje

Další zprávy