Klaus: Krizi centrální plánování nevyřeší

Ekonomika Ekonomika
22. 10. 2008 8:45
Prezident označil zvyšování státních výdajů za nezodpovědné
Prezident Václav Klaus již znovu otevřeně aktivní straník.
Prezident Václav Klaus již znovu otevřeně aktivní straník. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Podle prezidenta Václava Klause k současné finanční krizi nedošlo kvůli nedostatečné státní regulaci trhů, ale je naopak výsledkem nadměrných státních zásahů a nezodpovědného zvyšování státních výdajů.

Prezident to uvedl ve svém článku v Mladé frontě Dnes. Kvůli podpůrným balíčkům podle něj hrozí, že evropské bankovnictví se stane státem spoluvlastněným a centrálně regulovaným odvětvím.

"To, co se po dlouhých letech mimořádně úspěšného ekonomického růstu na celém světě děje na finančních trzích, není nic neobvyklého. Po letech růstu musí zákonitě někdy nastat pokles," uvedl v deníku Klaus.

Myšlenka, že je tomu možné zabránit jakýmsi globálním řízením světové ekonomiky, tedy novodobým centrálním plánováním, je scestná, soudí.

Američtí a evropští regulátoři svými zásahy podle prezidenta vedli finanční instituce k rizikovým aktivitám na neregulovaných trzích a k zakrývání těchto rizik prostřednictvím velmi komplikovaných finančních produktů a technik.

"Nadšení, s jakým bylo současných finančních otřesů využito evropskými politiky k opuštění maastrichských kritérií (která vůbec neobhajuji, protože se mi zdají být málo přísná), a tedy k rozbití bariér, které alespoň do určité míry omezovaly nezodpovědné zvyšování výdajů státu, a tím růstu státního dluhu, je špatným signálem," napsal prezident.

Evropští politici deklarovali, že chtějí do světových financí vnést nový pořádek. Na summitu EU se minulý týden shodli, že jsou potřeba radikální změny, zejména co se týče regulace. Šéfové států se shodli na potřebě reformovat MMF. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy mluvil o "novém kapitalismu".

Tyto návrhy nevedou podle prezidenta k nějakému "novému kapitalismu". "Více regulace finančního světa, než je tomu dosud, nepotřebujeme," uvedl ve svém článku Klaus s tím, že finance a bankovnictví patří už teď mezi nejregulovanější odvětví a mnoho jejich potíží bylo způsobeno právě těmito regulacemi.

 

Právě se děje

Další zprávy