Kdo koupí 'Hušákův obývák'? Nejdál jsou Američané

Zdeněk John
6. 4. 2011 5:30
Bestsport, majitel arény, která stáhla Sazku do potíží, prozradil: Proč je hala tak drahá
O2 Aréna v Praze, místo, kde začaly finanční potíže Sazky. Postavena za více než sedm miliard, nejlepší nabídka ke koupi přes dvě miliardy korun.
O2 Aréna v Praze, místo, kde začaly finanční potíže Sazky. Postavena za více než sedm miliard, nejlepší nabídka ke koupi přes dvě miliardy korun. | Foto: Bestsport

Praha - Ve stínu zuřícího boje o loterijní firmu Sazka se vlastně docela v tichosti připravuje další obchod, který má s loterijním gigantem mnoho společného - prodej obří libeňské arény.

Také v něm jde o miliardy a také v tomto případě se kolem arény točí velcí hráči z oboru i mimo něj.

Víceúčelová hala v Praze postavená v úchvatné rychlosti kvůli MS v hokeji v roce 2004 stála na počátku potíží, které Sazku stáhly ke dnu. Její majitel a provozovatel, se Sazkou spřízněná firma Bestsport, podala vlastní návrh na prohlášení svého úpadku u Městského soudu v Praze. Kvůli tomu musela odhalit dosud neznámé podrobnosti, které ukazují, proč se hala stala nezvladatelnou finanční zátěží Sazky.

Pořizovací hodnota arény přezdívané médii "Hušákův obývák" dosahuje podle údajů, které Bestsport přiznal u soudu, více než 7,3 miliardy korun. Nejlepší z nabídek, kterou zatím neoficiálně předložila americká společnost Anschutz Entertainment Group (AEG), se však podle informací Aktuálně.cz pohybuje kolem dvou miliard korun. Nabídka se může za určitých okolností, po podrobném přezkoumání toho, zda se v hale neskrývají finanční kostlivci, zvýšit na 2,5 miliardy, uvedl zdroj blízký americké firmě.

Hušák jako průvodce arénou

AEG není jediný zájemce o arénu, ale ve zjišťování, za jakých okolností by se dala hala převzít, je zjevně nejdál.

V Praze už několikrát pobývali emisaři Philipa Fredericka Anschutze, 34. nejbohatšího Američana a většinového vlastníka AEG. Šéf AEG Facilities, tedy té části firmy, která se po celém světě stará o provoz zhruba 110 hal podobných pražské O2 Aréně, si osobně v doprovodu Aleše Hušáka prohlédl halu počátkem tohoto roku, jak Aktuálně.cz potvrdil pod slibem anonymity zdroj ze Sazky.

Anschutz má k Praze blízko i z jiného důvodu. Byl totiž kdysi spolumajitelem hokejové Sparty.

"Vím o tom, že jednání AEG se Sazkou probíhala. Pan Anschutz sice už není majitelem Sparty, ale kontakty s takovým partnerem se samozřejmě nikdy zcela nepřeruší," potvrdil generální manažer Sparty Petr Bříza.

Zda by případný úspěch v obchodních jednáních kolem arény znamenal také návrat Anschutze do Sparty, se Aktuálně.cz nepodařilo zjistit. Nicméně Sazka lákala Spartu do libeňské arény v posledních letech několikrát. "Byli jsme Sazkou osloveni. Ale objevila se řada technických problémů, jak by v jedné hale mohly hrát dva extraligové týmy. A základní otázka jsou vždy finance," uvedl Bříza.

Aréna, kterou postavila Sazka, je drahá. Nejen pořizovací cenou, ale také pro ty, kteří zde chtějí hrát či vystupovat. Sparta platí za nájem staré Tesla Arény městu Praze necelé tři miliony korun ročně. Slavia, druhý pražský hokejový klub, musí zaplatit za nájem arény jen v lednu 1,8 milionu korun (v lednu přitom Slavia hrála doma šest zápasů) a za únor 1,3 milionu korun (čtyři zápasy).

Las Vegas, ale pod střechou

Anschutz si v Praze předem zjišťoval, jak se k prodeji haly staví všichni účastníci boje o Sazku. Jeho emisar konzultoval tuto otázku s Radovanem Vítkem, lidmi z Penty, KKCG Karla Komárka i PPF Petra Kellnera. Všude - až na jednu výjimku - zjistil, že hala bude na prodej.

Miliardář Karel Komárek, který spolupracuje také s vlastníkem loterijního a hazardního impéria Synot Ivo Valentou, totiž odpověděl, že má s O2 Arénou vlastní podnikatelský záměr. Může jím být to, co Synot umí - hazardní hry. Komárkovi spolupracovníci zvažovali, zda by se z arény dalo vybudovat jakési "Las Vegas pod střechou", tedy místo, které by vydělávalo svému vlastníkovi provozováním hazardních her. To by nevylučovalo možnost pořádat zde i nadále koncerty a sportovní zápasy.

"Otázka prodeje arény není na pořadu dne. O něm budou především rozhodovat držitelé dluhopisů," uvedl bez dalších podrobností mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Složitá cesta k prodeji

Cesta k prodeji haly může být opravdu mimořádně složitá, protože nemovitostí se ručí za dluhopisy, které kvůli její stavbě Sazka vydala. Složitý je i propletenec vztahů mezi Sazkou, majitelem haly Bestsportem a vlastníkem Bestsportu, kterým je občanské sdružení Zelený ostrov (některé sportovní svazy a miniaturní podíl zde má i Sazka).

Pokud by soud vyhlásil úpadek Bestsportu a firma skončila v konkurzu, prodej haly to může teoreticky urychlit. Bez ohledu na dění v Sazce by totiž insolvenční správce Bestsportu mohl po částech firmu prodat (tedy i halu) a z výtěžku uspokojovat věřitele.

"Američané teď upřímně nechápou, s kým mají pořádně jednat. Na začátku Radovan Vítek, pak Penta, pak PPF, stále se to mění," řekl zdroj informovaný o pozici AEG.

Menšinoví akcionáři Sazky už zjišťovali u některých politiků na pražské radnici, do jaké míry by se mohla na převzetí arény podílet Praha. Oficiálně se však žádná jednání nevedla, jak řekl Aktuálně.cz primátor Bohuslav Svoboda.

I pro město nemusí být hala bezvýznamnou stavbou. Jen loni ji navštívilo 620 tisíc diváků, nejvíce (41 procent) zápasy ledního hokeje, rodinné show tvořily 24 procent a koncerty o procento méně.

Praze patří Tesla Aréna v Holešovicích, kde hraje Sparta, pokud by příští vlastník O2 Arény chtěl spolupracovat s radnicí, mělo by to i svou podnikatelskou logiku. Ovládat dvě největší arény ve městě dává lepší pozici pro vyjednávání s pořadateli akcí, které se v nich mají odehrávat.

 

Právě se děje

Další zprávy