Kartel gigantů: Unilever a Procter&Gamble čeká postih

Veronika Skálová Veronika Skálová
11. 4. 2011 17:32
Podle zdroje agentury Reuters oznámila kartelovou dohodu společnost Henkel

Brusel - Společnosti Unilever a Procter&Gamble, které působí i v České republice, čeká pravděpodobně pokuta za vytvoření kartelové dohody od antimonopolních orgánů Evropské unie.

Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroj s přímou znalostí případu. Podle něj se obě společnosti domlouvaly na cenách čistících prostředků.

Bez viny pravděpodobně není ani třetí gigant v chemickém průmyslu, německá společnost Henkel. Ta se však nejspíš postihu vyhne, protože na kartel upozornila Evropskou komisi, sdělil zdroj agentuře Reuters.

Rozhodnutí regulačních orgánů Unie se očekává ve středu. Obě společnosti mohou svůj postih o deset procent snížit v případě, že se ke kartelové dohodě přiznají.

Nejedná se o první případ kartelu mezi výrobci čistících přípravků a kosmetiky - letos v únoru uložil český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže pokutu 29 milionů korun společnostem Procter&Gamble Rakona a Reckitt Benckiser za deset let starou kartelovou dohodu o cenách pracích prášků, aviváží a prostředků na umývání nádobí. I v tomto případě byla tím, kdo dohodu ohlásil, společnost Henkel.


 

Právě se děje

Další zprávy