K autu si koupíte značku na přání, rozhodli poslanci

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
15. 5. 2013 11:05
Novela týkající se registračních značek začne platit o rok později, než se plánovalo
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovna schválila novelu, která umožní mimo jiné vydávat registrační značky na přání a zjednodušuje registraci aut. Účinnosti má nabýt od roku 2015, tedy o více než rok později oproti původnímu plánu ministerstva dopravy.

Novelu, která současně zpřísňuje požadavky na stanice technické kontroly, nyní projedná Senát.

Nová úprava předpokládá, že každý, kdo bude chtít mít speciální registrační značku, o ni požádá na příslušném obecním úřadu. Patnáct dní po uhrazení poplatku ji pak dostane.

Jedna "tabulka" přijde zájemce na pět tisíc korun. Značka na přání tak motocyklistu přijde na pět tisíc, majitele běžného auta na deset tisíc. V některých případech, kdy auto u některých nosičů kol potřebuje ještě třetí značku, zaplatí řidič 15 tisíc.

Bez vulgarismů a rasismu

Značka se musí skládat ze sedmi až osmi znaků, ale jinak ji mohou tvořit jakákoliv písmena, číslice a jejich kombinace. Povolovány nebudou vulgarismy nebo slova s rasistickým podtextem.

Stát si od změny slibuje, že odstraní jedno z častých míst pro korupci. "Není třeba si něco nalhávat, vskutku k tomu docházelo," uvedl už loni mluvčí ministerstva Martin Novák.

Peníze za značky na přání zůstanou v rozpočtech obcí. O kolik si obce ročně přilepší, ministerstvo nedokáže odhadnout, předpokládá ale, že po úvodní vlně zájem o nové značky opadne, a tedy i příjmy z nich.

Jednodušší registrace

Zjednodušení registrace vozidel při změně vlastníka nebo provozovatele by mělo fungovat na principu "jeden registr - jeden úřad - jedna žádost". Pokud se bude při prodeji auta na jeho registraci vztahovat už jiný místně příslušný úřad, předají si úřady spisy mezi sebou.

Novela zjednodušuje i vyřazování vozidel z evidence. Sloučí se dočasné i trvalé vyřazení. Poslanci také rozhodli, že do registru aut bude mít přístup i ministerstvo životního prostředí, a to kvůli rozesílání emisních plaket, což souvisí se zaváděním tzv. nízkoemisních zón.

Přísnější požadavky na STK

Schválený přepis současně zpřísňuje požadavky na stanice technické kontroly. Z původního vládního návrhu poslanci podle doporučení hospodářského výboru vypustili výslovný zákaz stáčení tachometrů.

Ministerstvo dopravy argumentuje tím, že tento nešvar lze postihnout už jinými existujícími předpisy. Stočený tachometr mají podle společnosti Cebia zhruba dvě pětiny ojetin prodávaných v Česku.

Projděte si galerii zajímavých "značek na přání":

 

Právě se děje

Další zprávy