Italské a řecké slepice nemají dost životního prostoru

Tomáš Fránek
25. 4. 2013 16:28
Evropská komise žene obě země před soud Evropské unie, jde o konkureční výhodu
Foto: Isifa / Thinkstock

Brusel - Slepicím chovaným v Itálii a Řecku stále podle Evropské komise i po dvanácti letech chybí dostatek životního prostoru v klecích.

Komise proto předvolává obě země před soud Evropské unie za to, že ani rok a půl od zavedení nové směrnice pro chování nosnic se podle ní neřídí. "Je to nezbytné opatření, které má zabránit narušení trhu a a nekalé hospodářské soutěži," uvedla dnes komise ve svém vyjádření.

"Politické rozhodnutí o zákazu nerozšířených klecí pochází z roku 1999. Řecko a Itálie tak měly 12 let na to, aby zajistily hladký přechod na nový systém a řídily se směrnicí," oznámila dnes komise. To že obě země podmínky pro slepice neupravily, znamená znevýhodnění pro společnosti z jiných zemí unie, které už do nových chovů investovaly.

Do konce roku 2011 měla každá klecová slepice mít zajištěn minimální prostor podlahové plochy o rozloze papírového listu ve formátu A4 v konvenčních bateriových klecích. Od ledna 2012 platí ale nový standard, který tento prostor rozšiřuje nejméně na 750 čtverečních centimetrů.

Tato pravidla rovněž stanoví, že slepice mají mít krmítko dlouhé nejméně 12 centimetrů na jednu slepici, bidélko, stelivo, škrabku na zkracování drápků a hnízdo na snášení vajec.

V červnu 2012 musel Brusel urgovat deset zemí EU, aby neporušovaly nová pravidla. Pouze Itálie a Řecko je dál neberou vážně, a proto se do záležitosti vloží Soudní dvůr Evropské unie.

 
   

 

Právě se děje

Další zprávy