Inflace zrychlila, nepřekročila však 3 procenta

ČTK, Red EKO
8. 8. 2006 9:58
Praha - Oproti červenci 2005 stouply především ceny potravin a nealkoholických nápojů, naopak zlevnily oděvy a obuv. Většina ekonomů očekávala zrychlení tempa inflace až na tři procenta.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen se tak v červenci zrychlilo na 2,9 procenta.

V červnu vzrostly spotřebitelské ceny o 2,8 procenta.

Proti červnu se ceny v obchodech zvýšily o 0,4 procenta.

"Očekávali jsme, že inflace bude o desetinku vyšší," řekl analytik Michal Brožka z  Raiffeisenbank.

Podle Brožka táhl inflaci dolů průměrný pokles cen potravin. "K sezónním faktorům se přidává vysoká konkurence, která nedovoluje významně zvýšit ceny i při rostoucích nákladech. Nicméně celému spektru spotřebního koše dominoval v červenci cenový růst. A ten pokračoval i u některých potravin. Ve zdražování se pokračovalo v případě pekárenských výrobků," dodal Brožka.

Ceny potravin a nealkoholických nápojů v červenci vzrostly o 2,4 procenta. Z toho největší vliv na růst měly ceny pečiva a brambor.

Cena chleba stoupla o 18 procent, ceny brambor se přes výrazný meziměsíční pokles zvýšily o 55,8 procenta.

Meziročnímu zpomalení růstu cen nastalo v dopravě, zejména díky vývoji cen pohonných hmot.

Na snižování cenové hladiny působil podobně jako v minulých měsících zejména pokles cen odívání a obuvi, bytového vybavení a zařízení domácností.

Ceny zahraničních rekreací byly přes jejich výrazné meziměsíční zvýšení v průměru o 1,9 procenta nižší oproti červenci 2005.

Ceny zboží podle statistiků úhrnem vzrostly o 2,8 procenta a ceny služeb o 3,3 procenta.

Ceny rekreací jdou nahoru

Meziměsíčně způsobilo růst cen již tradičně v tomto období zvýšení cen rekrací, kde vzrostly sezonní ceny dovolených o 17,2 procenta.

Z toho ceny tuzemských dovolených stouply o 6,8 procenta a zahraničních o 22 procenta.

V dopravě vzrostly ceny pohonných hmot o 1,6 procenta. V růstu cen se promítlo i zavedení poplatku 700 korun za zkoušku z odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel.

Inflace v ČR je nadprůměrná

Ve srovnání s Evropskou unií je inflace v ČR nadprůměrná. Ve 25 členských zemích byla podle předběžných údajů v červnu inflace stejně jako v květnu 2,4 procenta.

Nejrychleji rostly ceny v Lotyšsku, a to o 6,3 procenta. Naopak nejméně v Polsku a Finsku o 1,5 procenta.

Na Slovensku zpomalil cenový růst v červnu na 4,5 procenta ze 4,8 procenta v květnu. V Německu zpomalil cenový růst na dvě procenta z 2,1 procenta v květnu.

Bleskový odhad meziročního růstu harmonizovaného indexu spotřebitelských cen pro eurozónu podle Eurostatu za červenec 2006 je 2,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy