Hamé loni vzrostly tržby o desetinu na 5,8 miliardy korun

ČTK ČTK
27. 2. 2013 12:34
Doma tržby firmě klesly o pět procent, v zahraničí se však zvýšily o desítky procent
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Potravinářské společnosti Hamé loni meziročně vzrostly tržby o 10,5 procenta na 5,8 miliardy korun. Zatímco v České republice klesly o pět procent, zahraničním dceřiným společnostem se tržby zvýšily o desítky procent. Nejvýraznější nárůst vykázalo Rumunsko. Na tiskové konferenci to ve středu uvedl generální ředitel společnosti Martin Štrupl.

Tuzemské závody se na loňských tržbách podílely ze 48 procent. Rumunské pobočce Hamé loni vzrostly tržby o 43 procent, na Ukrajině se zvýšily o 39 procent, v Rusku o 22 procent.

"Samozřejmě rosteme tam z jiných tržních podílů než v České republice," podotkl Štrupl, který očekává v těchto zemích výrazný růst prodeje také v dalších letech. Takřka 40 procent veškerého prodaného zboží představovaly masné výrobky. Firma produkuje také chlazené výrobky, zeleninové konzervy, dětské výživy či výrobky z mořských ryb a exotického ovoce.

Firma chystá investice za 190 milionů

Výroba skupiny Hamé je soustředěna do sedmi výrobních závodů v Česku a do jednoho v Rusku a v Rumunsku. Firma loni vyrobila v Česku a zahraničí více než 90.000 tun potravinářských výrobků. Podle Štrupla vyváží své výrobky zhruba do čtyř desítek zemí světa.

V letošním roce Hamé plánuje investice za 190 milionů korun. "Letos jsme připraveni investovat do závodu v Kunovicích, Podivíně a Babicích. Téměř 90,5 milionu Kč bude vyplaceno za obměnu starých technologií a zařízení," řekl Štrupl. Firma plánuje letos na trh uvést řadu hotových jídel v praktickém obalu, který podle jejího vyjádření dosud nepoužívá žádný výrobce v tuzemsku ani na Slovensku.

Firma mimo jiné vlastní certifikáty košer a pesach využívané při vývozech zboží do Izraele. "Nově jsme si nechali zcertifikovat výrobní závod v Rusku pro výrobky halal pro muslimskou populaci," poznamenal Štrupl s tím, že růstový potenciál pro firmu vidí mimo jiné na africkém a asijském trhu s výrazně rostoucí populací.

Loni zaměstnávala skupina v průměru 2379 lidí, zhruba o pět desítek méně než v roce 2011. Hamé od roku 2008 vlastní islandská společnost Nordic Partners.

 

Právě se děje

Další zprávy