Haiderovo dědictví: Vzorové Korutany mají obří dluhy

Tomáš Fránek
9. 12. 2009 16:30
Rakušané už přirovnávají stav financí spolkové země Korutany k Islandu
Rakouský populista Jörg Haider byl v okamžiku smrtelné nehody pod vlivem alkoholu
Rakouský populista Jörg Haider byl v okamžiku smrtelné nehody pod vlivem alkoholu | Foto: Reuters

Klagenfurt/Brno -  Rakouský politik Jörg Haider před svou smrtí říkal, že Korutany, kde vládl, jsou úspěšným ekonomickým modelem a vzorem pro celou zemi.

Teď se ukazuje, že politik patřící mezi extrémisty a populisty, si vystavěl vzdušné zámky, které hrozí zhroucením. A znovu se na příkladu Korutan potvrzuje, že nereálné sliby voličům a život na dluh škodí.

Štědré dárky voličům a špatné investice totiž Korutany přivedly na kraj bankrotu. „Korutany nesmí dopadnou jako Island," píší nyní rakouské noviny.

Třikrát větší dluhy než jinde

Čtrnáct měsíců od Haiderovi smrti se ukazuje, že spolkovou zemi trápí obří dluhy a Korutany jsou ve výjimečném stavu. Dluh země, který byl na konci minulého roku 1,76 miliard eur, do roku 2014 vzroste na 3,7 miliardy.

Podle polského listu Gazeta Wyborcza mají Korutany už nyní dluhy více než dvě miliardy eur, v přepočtu na obyvatele třikrát větší než ostatní rakouské spolkové země.

Korutany se navíc zapletly s bankou Hypo Alpe Adria. V bance mají Korutany podíl převyšující dvanáct procent, banka se ale podivnými obchody na Balkáně dostala do existenčních problémů. Podle deníku Financial Times Deutschland Korutany ručí za úvěry banky ve výší 18 miliard eur. „Záruky představují 9 - násobek ročního rozpočtu spolkové země," uvedl deník.

Rakouská média také píší o tom, že Haider v čele země investoval do různých velkých projektů jako byl nový fotbalový stadion nebo jeviště na jezeře Wörthersee. Korutany navíc doplácely svým obyvatelům na řadu služeb, například na služby spojené s dětmi a jejich výchovou.

V roce 2010 má v zemi navíc začít platit projekt, ve kterém mají všichni obyvatelé Korutan ve věku 16 až 18 let dostat 1000 eur jako startovní prémii do života. „Důsledkem Haideraových volebních dárečků je gigantický dluh," uvedl deník Financial Times Deutschland.

Kdo to všechno zaplatí?

Těžké časy tak čekají víc jak sedm tisíc lidí, kteří v Korutanech pracují ve veřejném sektoru, šetření má začít u nich. Lidé už ale kvůli tomu hrozí stávkou. „Vždy muselo být jasné, že Haider je nespoutaný populista, který udělá ve chvíli, kdy bude u vlády, velký nepořádek," napsal list Der Standart.

Podle rakouských médií ale Korutany asi nezbankrotují. Jejich dluhy ale budou muset zaplatit jak spolková vláda ve Vídni, tak ostatní spolkové země.

Haider zahynul loni v říjnu když havaroval při rychlosti 140 kilometrů za hodinu v místech, kde byla povolena sedmdesátikilometrová rychlost. V krvi měl 1,8 promile alkoholu.

Haider proslul zejména ostrou krajně pravicovou rétorikou, často namířenou proti přistěhovalcům a Evropské unii. Dostal se i do velké politiky. Ještě jako lídr nacionalistické strany Svobodných získal ve volbách v roce 1999 nečekaných 27 procent hlasů a vytvořil vládní koalici s konzervativními lidovci.

Kvůli účasti Haiderovy strany ve vládě uvalila Evropská unie na Rakousko diplomatické sankce, i když sám hejtman do kabinetu nevstoupil. Politik zemřel jen necelý měsíc po rakouských parlamentních volbách, v nichž jeho Svaz pro budoucnost Rakouska nasbíral 11 procent hlasů. Pro Haidera to znamenalo velký návrat do celostátní politiky.

 

Právě se děje

Další zprávy