Elektřina zdraží o 17,1 procenta

Adam Junek
2. 8. 2006 15:30
Kladno - Kolik bude stát příští rok elektřina? O tom se rozhodovalo právě v těchto chvílích v budově Českomoravské komoditní burzy při virtuální aukci.

Za účasti notáře zapisovali zaměstnanci společnosti ČEZ a Fin - servisu nabídky od distributorů. Nakonec se podle toho určí, kolik zaplatíme za energie.

A osm nejvyšších nabídek již bylo vybráno. Nyní se přepočítávají milionová čísla za megawatty na představitelnou částku. ČEZ vydražil elektřinu celkem za zhruba 3,1 miliardy korun.

Vážený průměr osmi vítězných nabídek ukázal, že elektřina pro velkoobchodníky zdraží o 17,1 procenta na asi 1220 korun za megawatthodinu. Koncová cena pro spotřebitele stoupne patrně aké, ale podstatně méně. "Cena silové elektřiny, kterou jsme dnes dražili je jen částí ceny," zopakoval Svoboda. "Její větší část pak tvoří daně, poplatky za služby, distribuci a další, a ty ještě nebyly stanoveny," uvedl Alan Svoboda z vrcholného vedení ČEZ. Připustil však, že elektřina by měla nakonec zdražit.

Do aukce se přihlásilo osmnáct účastníků, kteří musí být naprosto nezávislí na firmě ČEZ. Ti zadávali cenu, za jakou jsou ochotni elektřinu nakoupit. Principem je, že ČEZ dal do aukce pět procent energie, kterou hodlá příští rok dodat do rozvodné sítě. Cílem je dostat se k ceně, již budou obchodníci ochotni zaplatit.

Analytici předem odhadovali, že by se měla velkoobchodní cena elektřiny zvednout asi o patnáct procent na zhruba 43 eur za megawatthodinu. Koncová cena pro domácnosti by pak měla stoupnout asi o pět procent.

Zvyšování cen se čekalo kvůli rostoucí poptávce, která se jen za prvních pět měsíců roku zvedla o 3,3 procenta. Také tomu napovídá nedávná aukce elektřiny v Maďarsku, kde stoupla cena o dvacet procent. Podobně na Slovensku se zvedla cena o šestnáct procent.

Aukci vyhlásil ČEZ už loni. Poptávka tehdy pětkrát převýšila nabízenou kapacitu.

Podívejte se on-line, co se právě děje na burze:

15:30 - V poledne začalo otevírání obálek s nabídkami účastníků. Začalo zároveň kontrolování, zda všichni účastníci zaplatili kauci a splnili další podmínky účasti na aukci.

15:38 - "Stejně jako loni se letošní aukce koná z nařízení antimonopolního úřadu, který nařídil společnosti ČEZ, aby zpřístupnil výrobní kapacitu nezávislým subjektům na trhu," říká Michal Skalka, ředitel úseku trading v energetickém gigantu. Prodává se "elektrárna" o kapacitě 400 megawatt v letních měsících snížených na 240 MW. Tato kapacita je rozdělena do osmi bloků. Nabídka však musí být minimálně za jeden celý blok

15:45 - Jen sedmnáct účastníků předložilo dnes obálky na kladenské burze. A jen patnáct z nich splnilo všechny podmínky a zaplatilo kauci. Ta činí tři miliony korun za každý blok, který chce firma poptávat.

15:50 - Každou obálku zkontrolovala za dohledu notářky hodnotící komise. "Kontrolují se razítka, soulad s obchodním rejstříkem, zda byla složena kauce na správný počet bloků," popisuje šéf komise Miroslav Čermák. Je 40 platných návrhů, z nichž se vybere osm vítězných návrhů a z nich nakonec vznikne konečná cena.

15:55 - Za okamžik začnou nabíhat nabídky jednotlivých účastníků aukce. Zaměstnanci ČEZ pak z vítězných nabídek přepočítají nabídky na "srozumitelnou" cenu. Zatím se pouze ví, že vyvolávací cena za jeden megawatt je 4,470 milionu korun.

16:00 - Konečnou cenu se trhy dozvědí zhruba s minutovým zpožeděním. "Musíme nejdříve informovat burzu, jinak hrozí i zneplatnění aukce," uvedl tiskový mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Jde totiž o informaci, která má vliv na hodnotu akcií.

16:02 - Začala nabíhat první čísla nabídek. "Nabídky jsou v relativně velkém rozptylu," říká Alan Svoboda. Nejnižší z nich je na úrovni loňských cen. Nejvyšší nabídka zatím představuje růst asi o 17 procent. Zástupci firmy všechny účastníky požádali, aby zatím čísla nezveřejňovali, aby je mohli v klidu vyhodnotit a okomentovat.

16:08 - Hodnotící komise v oddělené místnosti bere postupně jednu nabídku po druhé a zapisuje do počítače výši jednoptlivých nabídek, vše ověří i notářka. "Jsme zhruba v polovině a už nyní je vidět na osmi nejvyšších nabídkách nárůst asi o patnáct, šestnáct procent," řekl Svoboda. Toto zvýšení se do konečných cen promítne jen částečně, protože cena vydražené elektřiny tvoří koncovou sumu jen ze 40 procent. Zbytek tvoří daň a řada různých poplatků.

16:12 - Vítěznými se stane osm nejvyšších nabídek, kdy nabízející zaplatí přesně tu cenu, kterou nabídl. Jména vítězů však ČEZ nesdělí. "Nemůžeme podle podmínek aukce říci ani jména vítězů, ani těch, kteří neuspějí. Mohou to učinit jen oni sami," vysvětlil Svoboda.

16:14 - Aukce patrně bude probíhat i v dalších letech. "Volali nám partneři, proč neprodáváme menší bloky. Těch padesát megawatt je opravdu hodně. Mnoho firem by stálo o bloky po pěti či deseti megawattech. Jistě je to dobrý nápad," doplnil Skalka

16:20 - Aukce virtuální energie už zná své vítěze. Výsledky jsou právě faxovány na Burzu cenných papírů Praha. Pak bude možné zveřejnit konkrétní čísla.

16:30 - V aukci se vydražil jen zlomek toho, co spotřebuje český trh. "Na českém trhu je spotřeba asi 66 terawatthodin. Virtuální elektrárna má kapacitu zhruba tři terawatthodiny," vysvětluje Skalka, zatímco se ve vedlejší mísnosti zuřivě počítá.

16:40 - A je jasno. Informační povinnost burze byla splněna. Cena elektřiny pro příští rok tak stoupla o 17,1 procenta. "Výsledná cena nás nepřekvapila. Obdobné ceny jsme zaznamenali již dříve na samotné komoditní burze," řekl Svoboda. Cena za megawatthodinu vychází asi na 1220 korun oproti současné ceně necelých 1041 korun. Vítězné nabídky se pak pohybovaly v rozmezí 7,6 až 7,8 milionu korun za jeden megawatt. Stejnou cenu stanovila aukce na Slovensku.

16:45 - Aukce byla ukončena. Jak se projeví její výsledek u konečných spotřebitelů se nedá přesně říci. "Cena silové elektřiny, kterou jsme dne dražili je jen částí ceny," zopakoval Svoboda. "Její větší část pak tvoří daně, poplatky za služby, distribuci a další, a ty ještě nebyly stanoveny," dodal Svoboda. Připustil však, že elektřina by měla nakonec zdražit.

 

Právě se děje

Další zprávy