Druhému pilíři se za dva měsíce upsalo 13,5 tisíce lidí

ČTK ČTK
4. 3. 2013 12:53
Penzijní společnosti počítají s tím, že na konci června budou mít půl milionu podpisů
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Za dva měsíce roku 2013 vstoupilo do druhého pilíře penzijního systému 13 504 lidí. Na konci ledna to bylo 4624 lidí, jejich počet tak v únoru vzrostl. Čísla jsou od všech šesti penzijních společností, které druhý pilíř nabízí.

"Pokud se nám podaří tuto dynamiku růstu udržet, nemám ani v nejmenším strach, že by v červnu neměl druhý pilíř více než půl milionu klientů. Zájem lidí roste a ptají se na detaily druhého pilíře stále častěji," komentoval výsledky prezident asociace penzijních fondů a generální ředitel ČSOB Penzijní společnosti Karel Svoboda.

Průměrný věk klientů je 36 let a v 52 procentech případů uzavírají smlouvy muži, doplnil generální ředitel Penzijní společnosti České pojišťovny Tomáš Matoušek. "Lidé uzavírají smlouvy nejčastěji s tím, že chtějí nezávislost na státních důchodech, a silným argumentem je pro ně také možnost dědictví. Očekávám, že se do reformy letos zapojí přes milion lidí," podotkl.

Všichni provizní prodejci navíc ještě nedostali povolení od České národní banky, která musí každého prověřit a schválit. Právě provizní prodejci hrají klíčovou roli a například v prodeji třetího pilíře uzavírali až dvě třetiny smluv na trhu.

Takřka dvě třetiny všech podepsaných smluv ve druhém pilíři eviduje jediná penzijní společnost. Ta od České pojišťovny má celkem 8744 podepsaných smluv.

Podle údajů AWD penzijního barometru, který vychází z průzkumu mezi tisícovkou respondentů, je zájem o druhý pilíř počátkem roku pod pěti procenty.

Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu. Ve třetím pilíři si v penzijním připojištění se státním příspěvkem, které funguje od roku 1994, spoří na penzi přes pět milionů Čechů.

 

Právě se děje

Další zprávy