Drábek ke kolapsu úřadů: Vše funguje, kritici přehánějí

Tomáš Fránek
30. 1. 2012 14:10
Výplata dávek: Zavedení nového informačního systému se podle ministra povedlo
Příjemci sociálních dávek dostávají v lednu peníze později, než byli zvyklí. Neplánovaně
Příjemci sociálních dávek dostávají v lednu peníze později, než byli zvyklí. Neplánovaně | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nový systém je funkční, odboráři lžou a pletou se do politiky, stížnosti pracovníků úřadu práce nevycházejí z reality.

Tak lze ve stručnosti shrnout pondělní reakci ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, kterého kvůli nefunkčnímu informačnímu systému na výplatu sociálních dávek vyzvalo k odstoupení už jedenáct odborových organizací z celé země.

Podle ministra bylo už 99 procent dávek vyplaceno, doplatit je potřeba už "jen" 10-12 tisíc dávek pomoci v hmotné nouzi. "Naprostá většina úřadů práce již ze sta procent dávky do jednotného výplatního místa zaslala," říká Drábek.

"Komplikace byly způsobeny například zvýšeným náporem klientů, který je v lednu na úřadech práce běžným jevem, změnou výpočtu některých přiznávaných dávek a také valorizací životního minima, která si vyžádala přepočet dávek hmotné nouze," upřesňuje ministr.

"I přesto se většina úřadů s těmito komplikacemi dokázala vypořádat, včetně nutnosti osvojit si práce s novým systémem," dodává Drábek. Nový způsob výplat dávek přes jediný úřad je podle něj "plně funkční".

Deset minut místo dvou

Protesty proti novému systému jsou podle Drábka součástí snahy přiživit se na mediálním zájmu.

Hlasy z úřadů práce ale hovoří opačně a třeba ranní vysílání České televize ukázalo, že při zadávání dávek systém nefunguje. Úřednice ze Zlína totiž asi za deset minut nedokázala do systému zadat údaje, ještě v prosinci přitom takový úkon trval asi dvě minuty.

Úřady stihnou vyplatit většinu dávek - byť se zpožděním oproti dříve obvyklým termínům - do konce ledna i díky tomu, že ještě funguje starý systém, který právě Drábek zrušil. Kdyby nefungoval, kolaps by byl podle některých úředníků podstatně větší

To potvrzují jak statistiky úřadů práce, tak materiál, který na vedení poslali IT odborníci z poboček úřadů práce - tedy ti, kteří o systému vědí nejvíce.

Ze starého systému se tak podle výpočtů informatiků vyplatilo v lednu na 90 procent všech dávek. "Potíže s vyplácením tedy geometricky narostou v dalších měsících, kdy staré původní aplikace postupně přestanou vyplácet," uvedli informatici.

Ručně a bez ukládání

Do některých formulářů je podle informatiků možné jen zadávat data - nikoliv je schvalovat, tisknout rozhodnutí či vypočítávat dávky. Vše se musí obvykle dopsat ručně, digitalizace žádostí není vyřešena. Systém padá a údaje se neukládají.

Nový software také neumožňuje zkontrolovat, jestli dávka odešla a kdy. Například ředitelka Úřadu práce v Kladně Lenka Staňková označila situaci za tristní.

Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík sice deníku Aktuálně.cz potvrdil, že se poslanci budou situací zabývat, podle něj náběh nového systému potřebuje čas.

 

Právě se děje

Další zprávy