Další pokus o záchranu Saabu: dohoda s čínskou Pangdou

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 5. 2011 11:17
Pangda zaplatí Spykeru 110 milionů eur za 24 procent akcií a vozy Saab
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Amsterdam - Poté, co zkrachovala jednání s čínskou firmou Hawtai Motor Group, podařilo se automobilce Spyker Cars domluvit záchranu Saabu s další čínskou společnosti - firmou Pangda Automobile Trade.

Podle agentury Reuters má Pangda zajistit pro Saab střednědobé financování.

"Obě strany jsou přesvědčené, že toto partnerství umožní Saab Automobile a firmě Pangda vytvořit silné podnikání, v počátku v distribuci a následně ve výrobě aut Saab v Číně," uvedl generální ředitel Spykeru a Saabu Victor Muller.

Spyker se má vzdát podílu 24 procent

Součástí dohody je podíl 24 procent ve Spykeru za 65 milionů eur, Pangda také nakoupí vozy značky Saab za 45 milionů eur. Stejně jako v případě zvažované dohody s Hawtai, i nové partnerství s čínskou firmou musí posvětit čínské úřady, Evropská investiční banka, původní vlastník Saabu General Motors a švédský Národní dluhový úřad.

"Pangda je progresivní, zisková a dobře kapitalizovaná veřejná firma, která jako největší jednotlivý distributor aut v Číně vidí obrovský potenciál pro naši značku na svém domácím trhu," dodal Muller.

Právě kapitál je to, co jak nizozemskému Spykeru, tak švédskému Saabu chybí. Spyker, který vyrábí luxusní auta, od svého vzniku nevykázal zisk a Saab se pohybuje na pokraji krachu.


 

Právě se děje

Další zprávy