Další kritika sKaret. Tentokrát kvůli osobním údajům

Domácí ČTK Domácí, ČTK
3. 12. 2012 18:24
Ministerstvo prý nebralo ohled na připomínky Úřadu pro ochranu osobních údajů
Foto: ČS

Praha - Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) výslovně upozornil ministerstvo práce a sociálních věcí na problémy spojené s ochranou soukromí, které je třeba před zavedením sKaret vyřešit.

Oznámila to mluvčí úřadu Hana Štěpánková. Reagovala tak na informace, podle nichž úřad neměl k sKartám připomínky.

Úřad podle mluvčí mimo jiné požadoval, "aby byla vyjasněna dostupnost údajů na kartě jiným subjektům". Požadoval také, aby bylo vymezeno zpracovávání osobních údajů a určena doba uchovávání provozních údajů a postupy pro zabezpečení karty před zneužitím pro případ ztráty a krádeže, uvedla mluvčí.

Ministerstvo podle ní projekt sKarty v ucelené podobě s úřadem neprojednalo. "Návrh zákona postrádal komplexní posouzení zavedení karty, tedy vyhodnocení variant dopadů, včetně dopadů do soukromí," dodala mluvčí.

Ombudsman Pavel Varvařovský už v létě kritizoval sKarty za to, že měly mít platební i identifikační funkci. Ministerstvo se bránilo tím, že ochrana soukromí držitelů karet je upravena ve smlouvě s Českou spořitelnou, která systém karet provozuje, případně ve vyhlášce. Ombudsmanovi ale vadilo právě to, že rozsah osobních údajů upravuje jen vyhláška. Je to podle něj v rozporu s požadavky na ochranu práva na soukromí.

Sociální demokraté se k jeho kritice rozhodli připojit a sKarty napadnout u Ústavního soudu. Koalice se ale po kritice rozhodla systém karet upravit tak, aby plnily identifikační roli a aby jejich platební funkce byla dobrovolná.

 

 

Právě se děje

Další zprávy