ČT: Makru hrozí milionová pokuta za prodej raků

čtk
29. 8. 2007 20:14
Raci říční jsou chráněni zákonem
Makro - ilustrační foto.
Makro - ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Obchodnímu řetězci Makro hrozí milionová pokuta za prodej živých raků říčních, kteří jsou chráněni zákonem. Česká inspekce životního prostředí už prodej zakázala, uvedla dnes Česká televize. Makro si za nabízením raků z dovozu stojí.

Makro prodávalo kilogram raka říčního za 400 korun. Raci se podle televize objevili na pultech v Olomouci a v Praze. Tam inspekce potvrdila prodej raka bahenního, který je ale také chráněný.

"My máme pravidelné kontroly státní správou a ty k tomu neměly žádné připomínky. Já předpokládám, že máme všechno v pořádku," řekla televizi mluvčí Makra Markéta Světlíková.

Jakékoli nakládání s kriticky ohroženým rakem říčním je však podle českých zákonů zakázané. "Společnost Makro nevlastní výjimku k nakládání s tímto zvláště chráněným druhem živočicha," řekl ČT Karel Kerouš z České inspekce životního prostředí.

Raci v Makru pocházeli z Arménie a Íránu, zákon ale chráněné živočichy z dovozu nevymezuje. "Platná právní úprava v tomto případě nerozlišuje. Stejná pravidla platí jak pro raky dovezené, tak pro odebírané z naší přírody," řekla televizi Alena Vopálková z ministerstva životního prostředí.

Někteří zákazníci podle ČT raky kupovali, aby je vysadili do volné přírody. Z toho však mají odborníci strach, protože dovezení raci mohou přenášet račí mor a vytlačovat původní české raky, uvedla televize.

 

Právě se děje

Další zprávy