ČSA chtějí čtyři dopravci. Stát prodá maximálně půlku

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
13. 11. 2012 13:51
I po případném prodeji si má firma zachovat statut národního dopravce
Foto: ČSA

Praha - O ČSA se zajímají čtyři velké letecké společnosti. Vedle Air France-KLM, které o národního dopravce měla zájem už před třemi lety, má jít o Turkish Airlines, Etihad Airways z Abú Zabí a Korean Air, uvedl v úterý zpravodajský server Česká pozice s odvoláním na důvěryhodné zdroje.

Zájem těchto aerolinek je prý důvodem, proč vláda Petra Nečase zahájila druhý pokus o privatizaci ČSA právě nyní.

Ministerstvo financí a Český aeroholding ale informace o možných zájemcích komentovat nechtěly s tím, že žádné nabídky dosud nedostaly.

Stát v ČSA podle serveru plánuje prodat maximálně 50 procent minus jednu akcii, aby si i po transakci firma zachovala statut národního dopravce. V současné době začíná proces výběru privatizačního poradce a samotný prodej by se měl uskutečnit do dubna příštího roku.

Oficiální seznam na začátku prosince

"Ministerstvo financí zveřejní seznam zájemců na začátku prosince a do té doby žádné spekulace komentovat nebude," říká Radek Ležatka z tiskového oddělení ministerstva.

Obdobně reagovala i Michaela Lagronová z Českého aeroholdingu, která zopakovala, že společnost s potenciálními zájemci o prodej jedná už druhým rokem, ale zatím žádný z leteckých dopravců závazný zájem o majetkovou účast o ČSA neprojevil.

Jak už ve čtvrtek informoval Deník Insider, podnikatel Jiří Šimáně, který před třemi lety zůstal jako jediný zájemce o koupi ČSA, svou nabídku tentokrát zřejmě nepodá. Ne proto, že by nechtěl.

„Moje informace je taková, že my obesláni nebudeme. Takže se toho nemůžeme zúčastnit," řekl Šimáně Insideru krátce poté, co ministerstvo financí oficiálně oznámilo, že Český Aeroholding osloví 50 světových aerolinek s výzvou k předložení nabídek.

Hledání strategického partnera pro ČSA minulý týden schválila vláda a mateřská společnost Český aeroholding obeslala 50 největších světových dopravců s výzvou k podání nabídek k odkupu ČSA. Mezi nimi ale nebyl tuzemská společnost Travel Service, který se při prvním pokusu o prodej ČSA dostala do druhého kola řízení.

ČSA loni hospodařily se ztrátou 241 milionů korun před zdaněním. V roce 2010 vykázaly hrubý zisk 76 milionů korun, v němž ale byly započteny tržby z prodeje dlouhodobého majetku za téměř 2,7 miliardy korun. V roce 2009 měly ČSA ztrátu 3,7 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy