ČOI spustila kontroly autobazarů, polovina neprošla

ČTK ČTK
26. 3. 2013 15:18
Kontroly autobazarů patří k těm náročnějším, ale budou pokračovat
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Radek Pecák

Praha - Tři z šesti autobazarů, které zkontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI), klamou spotřebitele. Vyplývá to z výsledků pilotní kontrolní akce ČOI v několika vybraných autobazarech v různých krajích.

V jednom případě kontrolovaný autobazar zamlčel, že jde o havarované vozidlo. Současně bylo prokázáno, že stav tachometru vozidla, 95 000 km, neodpovídal skutečnému stavu. Ve skutečnosti měl vůz najeto 131 748 km.

Ve druhém případě neodpovídal počet kilometrů uvedených v kupní smlouvě skutečnosti. Skutečný stav tachometru byl o 100 000 km vyšší. V dalším případě autobazar uváděl na webových stránkách nepravdivý počet majitelů vozidla i počet ujetých kilometrů.

Vzhledem k závažnosti zjištěných porušení zákona o ochraně spotřebitele čeká kontrolované osoby uložení sankce ve správním řízení, uvedla inspekce.

"Kontroly autobazarů patří k těm náročnějším, ale budou pokračovat, protože není přijatelné, aby byli spotřebitelé stále poškozováni nekalými obchodními praktikami některých prodejců," uvedl ústřední ředitel ČOI Vladimír Velčovský.

 

Právě se děje

Další zprávy