Cizinci ví, jak zůstat v Česku, žádají stát o živnost

Karel Toman
4. 3. 2009 14:05
Hromadným zakládáním živností se dělníci vyhýbají vyhoštění
Vybojovat si lístek s pořadovým číslem a čekat. Pro cizince v Česku dobře známá zkušenost.
Vybojovat si lístek s pořadovým číslem a čekat. Pro cizince v Česku dobře známá zkušenost. | Foto: Ondřej Besperát

Mladá Boleslav - Jen od Nového roku do 1. března získalo živnostenský list celkem 2880 cizinců. Kdyby tohle tempo vydrželo, získalo by letos živnost přes 17 tisíc zahraničních pracovníků - více než dvojnásobek loňského přírůstku. Z loňských 77 tisíc živnostníků-cizinců by se tak jejich počet letos mohl vyhoupnout až k 95 tisícům.

Důvod je zřejmě jediný - cizinci se snaží vyhnout vyhoštění. To přitom do půl roku hrozí až 70 tisícům zahraničních pracovníků, kterým skončí pracovní povolení.

Atmosféra houstne...

  • Další sebevraždu mezi cizinci si zřejmě v neděli v Mladé Boleslavi vyžádalo propouštění spojené s hospodářským poklesem. Skokem z okna v osmém patře tam ukončil svůj život devětatřicetiletý propuštěný dělník ze Slovenska.
  • "Ztratil práci a nemohl se vrátit domů, kde nechal zadluženou celou svoji rodinu," sdělil Marcel Winter z Česko-vietnamské společnosti. Jen před dvěma měsíci se přitom v Praze ze stejných důvodů oběsil 24letý Vietnamec, otec dvou dětí.
  • Už tak špatnou atmosféru mezi cizinci podtrhávají rozsáhlé kontrolní akce, které na vytipovaných místech po celém Česku spustila policie. "Cílem je prověřit, zda jsou cizinci v zemi legálně," zdůvodnil České televizi ředitel cizinecké policie Vladislav Husák.

Atmosféra mezi zahraničními dělníky mezitím houstne. V neděli už druhý cizinec spáchal sebevraždu kvůli svému propuštění (viz infobox).

Návrat? Díky, raději "živnosťák"

Zájem o živnostenské listy zatím poráží poptávku po dobrovolných návratech, které se zaplacenou cestou domů a kapesným 500 euro nabízí česká vláda až dvěma tisícům cizinců.

"Z celkového počtu vydaných živnostenských oprávnění cizím státním příslušníkům připadá zhruba 15 % na občany EU a 85 % na občany států, které nejsou členy EU," sdělil Aktuálně.cz mluvčí ministerstva obchodu a průmyslu Tomáš Bartovský.

Mnohé tento trend potvrzuje. Jen na Pardubicku, kde je evidováno 4200 cizinců, zaznamenali úředníci podle agentury ČTK 700 žádostí o živnost. Většinou jde o Vietnamce. "Změna důvodu pobytu za účelem podnikání je nový trend zejména u Asiatů," sdělil agentuře ředitel východočeské cizinecké policie Milan Majer.

Cizinci si podle policisty otvírají nová nehtová a kosmetická studia, žádají ale také o živnostenský list na pomocné stavební práce. Podle tamních úřadů žádá o sociální dávky jen jeden Mongol, ostatní se snaží vyřešit problém mezi sebou.

"U nás je to stejné," potvrdil Aktuálně.cz trend také šéf živnostenského odboru na plzeňském magistrátu Pavel Žourek. "Přesné číslo vám neřeknu, ale je to hodně," dodal.

Češi stárnou, cizince potřebují

Česká republika tak zažívá velmi citlivý výkyv. V současném hospodářském útlumu jsou při propouštění jako první na řadě cizinci. Těch bude ale v budoucnu potřeba stále víc. "I přes stávající nezaměstnanost bude kvůli demografickému vývoji poptávka po pracovní síle ve střednědobém a dlouhodobém horizontu růst," řekl minulý týden ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas na pražské konferenci českého předsednictví.

Máte pánové pocit, že vám bere práci?
Máte pánové pocit, že vám bere práci? | Foto: Ludvík Hradilek

"Do roku 2030 ubude v kategorii 25 - 64 let v České republice až 750 tisíc osob," dodal Nečas. Výpadek pracovní síly v produktivním věku tak podle něj budou muset nahradit hlavně migranti za prací. Účastníci konference se přitom shodli, že evropské vlády i zaměstnavatelé se napříště budou muset více zaměřit na integrační programy a výuku domácího jazyka pro pracovníky z ciziny.

Že bude třeba přístup k našim zahraničním pracovníkům přehodnotit, si myslí i mnohé nevládní organizace. Podle Marcela Wintera z Česko-vietnamské společnosti by se státu víc než repatriace vyplatilo využít cizinců na veřejně prospěšné práce, dokud krize nepřejde.

 

Právě se děje

Další zprávy