Česko může v arbitrážích přijít o 13,5 miliardy korun

Adam Junek
17. 7. 2008 14:05
Stát má na krku jedenáct mezinárodních arbitráží

Praha - Desítky miliard, které mohlo Česko v mezinárodních arbitrážích prohrát, jsou již minulostí. V současnosti jich má podle zjištění deníku Aktuálně.cz na krku jedenáct a jde v nich o zhruba 13,5 miliardy korun.

V uplynulých týdnech a měsících se totiž stát zbavil největších "nebezpečí". Ze seznamu vedených sporů zmizela především arbitráž se společností ArcelorMittal, v níž hrozilo, že Česko prohraje až 26 miliard korun.

Letos také definitivně skončily tahanice s Nomurou kvůli pádu IPB, druhý spor s ArcelorMittalem o sedm miliard a stejně ohodnocený souboj se společností Petrcíle.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Hrozba padla, vláda urovnala arbitráž o 26 miliard

Nejtěžší je Union banka

Podle seznamu sporů, který má deník Aktuálně.cz k dispozici, je tak největší vedenou arbitráží spor s nizozemskou firmou Investmart kvůli pádu Union banky.

Arbitráž to rozhodně nebude jednoduchá. Probíhá totiž v Londýně, kde již u jiného tribunálu bylo Česko uznáno vinným, že poškodilo bankovní investici japonské Nomury.

Vedené arbitráže

  • podle smluv o ochraně investic
Investmart 250 mil. EUR R. Binder 2,3 mld. Kč InterTrade 87 mil. EUR
plus úroky
Gromann nevyčíslen G. Nepolsky 970 mil. Kč EMV 45 mil. USD Figae Invest nevyčíslen Czechoslonor 240 mil. Kč Phoenix 41 mil. USD ZIPimex 26 mil. Kč Frontier 20 mil. USD

Zdroj: MF

Výši škody žalobce vyčíslil na 250 milionů eur. Podle současného kurzu tedy necelých šest miliard korun.

Právě na hodnotě arbitrážních sporů se v poslední době pozitivně podepsala sílící koruna a Investmart je toho zářným příkladem. Ještě za bývalého ministra financí se u tohoto sporu uváděla částka až deseti miliard korun.

Stejně tak klesají hodnoty arbitráží vyjádřených v dolarech. Dříve miliardová arbitráž vedená společností EMV kvůli nepřevedení licence televize TV3 se dnes díky kurzu dolaru počítá jen na něco málo přes 600 milionů korun.

Podle zdrojů z ministerstva financí se u této arbitráže momentálně čeká na konečný verdikt.

Některé jsou u ledu

V běhu jsou ještě dvě arbitráže, které přesahují miliardovou hodnotu - spor německého podnikatele Bindera kvůli postupu celních orgánů o 2,3 miliardy korun a pře kvůli lesnickým zakázkám státního podniku Lesy ČR vedená společností InterTrade, vyčíslená na 87 milionů eur plus úroky.

Radek Šnábl, ředitel mezinárodně právního odboru ministerstva financí
Radek Šnábl, ředitel mezinárodně právního odboru ministerstva financí | Foto: Ludvík Hradilek

Ne všechny spory, které ministerstvo eviduje, však vypadají nebezpečně. Například arbitráž podaná německým podnikatelem Gromannem je, zdá se, u ledu. Před dvěma lety se nezdařilo smírčí řízení a čekalo se, až Gromann arbitráž zahájí. Dosud se tak nestalo. Ministerstvo také změnilo evidenci tohoto sporu. V roce 2006 jej mělo zapsáno s částkou 390 milionů korun, dnes je zde poznámka "nevyčísleno".

Kromě arbitráží vedených podle úmluv o ochraně investic pak vede Česko další spory. Patří mezi ně například pře s Diag Human nebo ČSOB.

 

Právě se děje

Další zprávy