České regiony padají v unii pod průměr. Bohatne Praha

mah
21. 2. 2009 23:11
Ve zbylých českých regionech se žije pod evropskou úrovní
Slezská 70 na Vinohradech
Slezská 70 na Vinohradech | Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Nejlépe se v Evropě žije v Londýně, nejhůře v rumunském kraji Severovýchod a v bulharském kraji Severozápad. Vyplývá to z výsledků evropského statistického úřadu Eurostat, jenž porovnával hrubý domácí produkt jednotlivých regionů a tedy koupěschopnost místních obyvatel.

Londýn má zdaleka nejvyšší hrubý domácí produkt na jednoho obyvatele: 336 procent celoevropského průměru. Dalšími nejbohatšími kraji v pořadí jsou Brusel a Hamburg. Jejich HDP je oproti celé Evropě více než dvojnásobný. Právě německé a britské regiony patří obecně mezi nejbohatší. Ze čtyricítky krajů, jejichž HDP převyšuje 125 procent celoevropského průměru, jich mají celkem čtrnáct.

Ve střední Evropě se nad evropské poměry žije pouze v Praze a Bratislavě. Praha je dvanáctým nejbohatším místem Evropy, Bratislavě patří devatenácté místo.

Sousední polské a maďarské oblasti společně s rumunskými a bulharskými patří naopak k těm chudým. HDP rumunského Severovýchodu a bulharského Severozápadu dosahuje pouze čtvrtiny evropského průměru.

Alespoň tříčtvrtinový hrubý domácí produkt průměrného HDP unie má bezmála 70 regionů. Nejvíc jich je v Polsku, a to patnáct. Sedm pak v Rumunsku a Česku, o jeden méně v Bulharsku a Řecku. Slovensko má takové kraje tři.



 

Právě se děje

Další zprávy