Češi se vracejí do Španělska. Zprávy o krizi jim nevadí

Tereza Holanová Tereza Holanová
19. 8. 2012 22:10
Cestovky hlásí nárůst počtu prodaných zájezdů, a tím pádem i vyšší ceny

Praha - Zatímco v Řecku táhne krize ceny dolů, dovolená ve Španělsku letos stojí více, případně zůstala na stejné úrovni jako loni.

O zemi na Pyrenejském poloostrově totiž mají Češi větší zájem, zdůrazňují zástupci cestovních kanceláří, které redakce Aktuálně.cz oslovila.

Z jakého důvodu? Španělsko se nám ve srovnání s jinými zeměmi zdá bezpečnější, byť se hlavní dějiště krize eurozóny přesouvá právě sem.

Českých turistů ve Španělsku přibylo

"Zájem Čechů byl vyšší než loni," tvrdí Jan Osúch z CK Fischer. Nabídka španělských ubytovacích kapacit je podle něj už přebraná a vysoký příliv turistů tlačí ceny nahoru. Například u zmíněné CK Fischer cena zájezdu meziročně narostla v průměru o tisícovku.

Vyšší zájem potvrzuje také Tomáš Brejcha ze společnosti ČEDOK, který hlásí zlepšení o zhruba pět procent. Petr Šatný z CK Alexandria dokonce mluví o třiceti procentech.

Ke zlevňování tudíž navzdory všeobecně známé informaci, že "je Španělsko v krizi", nedochází. "Ostatně ani místní hoteliéři s žádnými úpravami v souvislosti s ekonomickými problémy státního sektoru nepřišli," doplňuje Stanislav Zíma z Exim Tours pro Aktuálně.cz.

Krize ve Španělsku: Z normální rodiny se stali bezdomovci:

Přesuny kvůli médiím?

Hlavním důvodem, proč Češi takto houfně míří do Španělska, jsou obavy z ekonomického vývoje Řecka a především ze situace v severní Africe, která jinak jihoevropským dovolenkovým destinacím konkuruje.

Někteří lidé, kteří v minulých letech navštěvovali právě tato místa, se letos podle zástupců cestovek přesunuli do Španělska.

Proč ale Češi vnímají Španělsko jinak, než například Řecko? "Určitě je to o prezentaci v médiích. O protestech ve Španělsku se podle toho, jak pozoruji, nepíše a nevysílá tolik a tak barvitě," odhaduje analytik České spořitelny Ľuboš Mokráš.

S poklesem poptávky po Španělsku se během tohoto léta setkal pouze prodejce Zájezdy.cz, a to o 5,1 procenta. "V loňském roce byl totiž díky politickým nepokojům v Egyptě, Tunisku a válce Libyi mimořádný zájem o bezpečné evropské destinace, vzdálené arabskému světu," popisuje Kateřina Komendová, která tuto firmu zastupuje.

Toto léto ale klienti "Zájezdů" naopak kupují pobyty třeba v Tunisku - meziročně si jich zatím pořídili o 7,6 procenta více.

Demonstrací se nebojíme

Zatímco Češi, kteří míří do Řecka, často zaplavují cestovky dotazy, jak moc je mohou stávky či protesty ohrozit, v případě Španělska se nic podobného neděje.

Jak se shodují zástupci všech oslovených cestovních kanceláří, turistická místa jsou zcela bez rizik a demonstrace se mohou týkat jen velkých měst, jako je Barcelona, Madrid či Valencie.

"Obvykle jsou ale tato místa stovky kilometrů vzdálená a klienti je navštěvují pouze v rámci fakultativních výletů," připomíná Osúch, podle něhož lze takovým návštěvám vždy předejít. "Jediné obecné doporučení, které vždy dáváme klientům, je neúčastnit se těchto akcí a pokud možno se místům, kde se uskuteční, vyhnout," komentuje pro Aktuálně.cz. Hned ale dodává, že během letošní sezóny nemuseli řešit žádný podobný problém.

"Čeští turisté jezdí v létě do Španělska především k moři a tam žádné problémy neočekáváme," souhlasí Šatný z CK Alexandria, podle něhož se protesty jinde než ve vnitrozemí odehrávat nebudou. Klienti, kteří si chtějí být přesto jisti, mají ale jednoduše sledovat aktuální situaci.

"Ostatně s protestem odborářů, kteří mohou programově zkomplikovat například dopravu, se mohou turisté setkat i v Praze," reaguje navíc Stanislav Zíma z Exim Tours.

Jeden z motorů ekonomiky

K nejpopulárnějším destinacím ve Španělsku patří Baleárské ostrovy, zejména Mallorca, shodují se zástupci cestovek. Například Exim Tours tu zaznamenala meziroční nárůst poptávky o osm procent. K dalším oblastem, kam Češi míří, se řadí Costa Brava, Costa del Sol, Andalusie nebo Kanárské ostrovy.

Podle analytiků bude mít vyšší příliv návštěvníků na španělský hrubý domácí produkt pozitivní vliv. "Turistika a na ni navazující služby jsou pro zemi určitě hodně důležité, obzvláště v současné situaci," věří například Mokráš z České spořitelny.

Jak vyplývá ze studie "The Economic Impact of Travel & Tourism 2012", kterou pro jednotlivé země vydává Světová rada pro cestovní ruch, turistika se podílí na HDP Španělska ze 14,9 procenta. Zaměstnáno je v ní okolo dvanácti procent populace.

Fotogalerie: Protesty Španělů proti úsporám ukončily gumové projektily:


 

Právě se děje

Další zprávy