Češi krátí dovolenou a stále více jezdí na vlastní pěst

ČTK ČTK
19. 2. 2013 17:35
Statistika z pojišťovny: Výlet k moři Češi loni omezili o více než den
Foto: Karel Toman

Praha - Doba, kterou Češi tráví na dovolené v cizině, se stále zkracuje. Zatímco v roce 2011 u moře trávili v průměru 10,4 dne, loni to bylo už jen devět dní.

Ještě výrazněji čeští turisté zkrátili výlety do Alp. Z týdne lyžování se v roce 2012 stalo jen 5,5 dne.

Vyplývá to ze statistik ERV pojišťovny, která má na českém trhu více než třetinový podíl v cestovním pojištění.

"Pro letošní rok očekáváme, že se průměrná délka zimní dovolené ještě o něco zkrátí. Je evidentní, že stále více našich lyžařů jezdí do alpských středisek jen na prodloužené víkendy," říká manažer marketingu a komunikace ERV pojišťovny Vlastimil Divoký.

Na poptávku po kratších dovolených podle něj reagují i cestovní kanceláře, které ve svých letních katalozích nabízejí daleko více sedmidenních zájezdů.

Stále častěji bez cestovky

Nejoblíbenější destinací bylo loni Chorvatsko, kam z Česka vyjelo 820 tisíc lidí, následuje Itálie s více než půl milionem turistů, Řecko (300 tisíc osob) a Turecko. Poslední země je přitom na vzestupu, pro letošní rok se očekává, že ho navštíví až čtvrt milionu Čechů.

Ze zimních destinací u Čechů vede Rakousko, Itálie a Francie.

Průměrná cena zájezdu zakoupeného přes cestovní kancelář se loni meziročně zvýšila o stovku na 12,4 tisíce Kč. Opět se ale snížil počet klientů, kteří služeb cestovek využívají - klesl o tři procenta, přestože celkový počet osob cestujících do zahraničí zůstává stejný.

"Nyní jezdí polovina Čechů s cestovkou a polovina se raději vydá po vlastní ose. Stále přibývá klientů, kteří si konkrétní služby jako hotel nebo letenky kupují sami přímo," komentuje Divoký.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

A jaká bude vaše dovolená?

 

Právě se děje

Další zprávy