Byznys na netu: Stream.cz hledá třetího do party

Ondřej Hergesell, Euro.cz
2. 11. 2009 22:00
Ivo Lukačovič a Miloš Petana uvažují o odprodeji části videoportálu novému investorovi.
Peníze. Ilustrační foto
Peníze. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Infobox

Plné znění článku naleznete ZDE

Praha - Největší česká internetová televize Stream.cz možná bude mít nového spoluvlastníka.

Současní majitelé videoportálu - internetový gigant Seznam.cz Iva Lukačoviče a podnikatel Miloš Petana - totiž podle zdrojů týdeníku EURO uvažují o odprodeji části firmy dalšímu partnerovi.

Důvodem hledání nového investora je prý ekonomická situace Stream.cz, která je po dvou a půl letech od svého spuštění stále v červených číslech.

Mezi oslovenými potenciálními kupci figuruje dvojka českého internetu, společnost Centrum Holdings, a dvě největší tuzemské komerční televize, Nova a Prima.

Pálení peněz

"V internetové komunitě již delší dobu koluje informace, že projekt Stream.cz, tak jak je nyní nastaven, prodělává. A to i na provozní bázi. Proto majitelé hledají někoho třetího, s kým by se spojili, a současnou finanční zátěž rozložili na více subjektů," řekl týdeníku EURO zdroj z internetového byznysu.

Jiný manažer, který si nepřál být jmenován, k tomu dodal: "Ztráta Stream.cz se pohybuje v desítkách milionů korun ročně a oba akcionáři tam pálí poměrně velké peníze. Ačkoli vztahy Lukačoviče a Petany nejsou ideální, ani jeden nemá zájem Stream.cz dlouhodobě dotovat mnohamilionovými sumami."

Mezi majiteli Stream.cz existuje dle informací týdeníku EURO dohoda, že ztrátu videoportálu sanuje každý rok jeden z akcionářů. Zaplacení ztráty za letošek údajně vychází na Miloše Petanu.

"Pro něj je situace vážnější, nemá za zády tak silnou firmu jako Lukačovič. Ale ani ten nehodlá v internetové televizi pálit další peníze, i když to pro Seznam.cz nepředstavuje takovou zátěž jako pro Petanu," vysvětluje jeden ze zdrojů.

Týdeník EURO žádal o vyjádření oba akcionáře Stream.cz, ale Miloš Petana na dotazy vůbec neodpověděl, a tisková mluvčí portálu Seznam.cz Rita Gabrielová sdělila, že „otázky, které vznášíte, nejsou pro žádnou stranu aktuální, proto je ponecháme bez komentáře".

Návštěvnický rekord

Videoportál Stream.cz spustila společnost Global Inspiration na jaře roku 2007 (tehdy stoprocentně vlastněná Milošem Petanou). Podnikatel, který byl v minulosti spolumajitelem televize Prima a nyní ovládá třeba maloobchodní síť Bontonland, se však ještě tentýž rok na podzim domluvil na odprodeji polovičního podílu s portálem Seznam.cz.

Podle deníku E15 za něj Lukačovičova firma zaplatila 22 milionů korun. Stream.cz je od té doby propagován jak na domovské stránce největšího českého portálu, tak i na dalších serverech rodiny Seznam.cz.

Videoportálu pravidelně roste návštěvnost, například ještě letos v červenci přišlo na Stream.cz v průměru 111 tisíc lidí denně, 13. října dosáhla návštěvnost historických 217 tisíc návštěvníků. To podle serveru Lupa.cz katapultovalo Stream.cz na dvanáctou příčku v absolutním pořadí českých internetových serverů měřených systémem NetMonitor.

Rostoucí uživatelská čísla však Streamu paradoxně ubližují, protože čím víc návštěvníků bude obsah na videoportálu sledovat, tím víc porostou náklady na jeho provoz a obsloužení uživatelů. A bohužel, pro Stream.cz stejným tempem nestoupají příjmy z reklamy.

Propojení s konkurencí?

Vcelku logickým krokem by proto mohlo být propojení videoportálu s některou komerční televizí. Podle zdrojů týdeníku EURO již Stream.cz předložil nabídku těm největším - Nově a Primě.

U nejsledovanějšího českého kanálu by však hrozila kanibalizace některých vlastních internetových aktivit, konkrétně stránek Nova.cz a Tn.cz; Prima zase bojuje s hrozící ztrátou, takže na akvizici ztrátové Stream.cz by zřejmě neměla prostředky. Nova se k zaslaným otázkám vůbec nevyjádřila, mluvčí Primy Jana Kocová pouze uvedla, že „televize s tímto videoserverem již spolupracuje a detaily jsou obchodním tajemstvím".

Akcionářská situace ve Stream.cz, respektive Global Inspiration, nakonec může mít nečekané rozuzlení. Podle informace týdeníku EURO byla s nabídkou vstupu do internetové televize oslovena i společnost Centrum Holdings, která je největším konkurentem Seznamu na českém trhu.

"Pro Centrum.cz a další servery z jejich rodiny by to mohla být zajímavá příležitost, jak se dostat k videoobsahu, avšak není mi zřejmé, jak by se vzájemně popasovaly. Každý z nich má své projekty a priority," vysvětluje jeden z manažerů v internetové branži.

Jiří Hájek, ředitel komunikace Centrum Holdings, v této souvislosti pouze uvedl: "Naše společnost monitoruje zajímavé investiční příležitosti v regionu střední Evropy, konkrétní projekty však blíže nekomentujeme."

 

Právě se děje

Další zprávy