Bylo za komunismu líp? Podle škodovek nikoliv

Red eko
5. 8. 2007 0:07
Hrubý plat Čechů je za 20 let šestinásobný

Praha - Nová Škodovka je nyní pro Čechy dvakrát dostupnější než v posledních letech komunismu. Vyplývá to z hrubého porovnání dvou novinek, které mladoboleslavská automobilka uvedla na trh v rozmezí zhruba dvaceti let - Favoritu a nové Fabie.

Pokud dostupnost aut měříme hrubou republikovou mzdou v době, kdy se začaly vozy prodávat, vyděláme dnes na nejlevnější novou Fabii více než dvakrát rychleji.

S cenou čtvrt milionu korun a průměrnou měsíční mzdou v prvním čtvrtletí letošního roku 20 399 korun je na ni potřeba něco nad dvanáct platů. Na Favorit v ceně přes 84 tisíc bylo v roce 1987 potřeba platů asi dvacet osm.

Pokud bereme v úvahu jako reálnější ukazatel čistou mzdu, tak dnes člověk s průměrným platem na základní verzi nové Fabie vydělává zhruba šestnáct měsíců. S ohledem na ostatní životní výdaje je to však ve skutečnosti nejméně dvakrát déle. Obdobně to ale bylo i v roce 1987 s Favoritem.

Foto: Škoda Auto

V současnosti stačí na nejlevnější auta na trhu už i méně než dvanáct čistých platů. Za poslední rok cena nejlevnějších vozidel klesla na 170 tisíc.

Na nové auto stačí Čechům už jen 11 platů - více ZDE

Nejlevnější auta zlevňují o desítky tisíc ročně. Stávají se tak dostupná více lidem. Svědčí o tom i dvanáctiprocentní nárůst prodeje zahraničních aut za první dva měsíce roku 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy