Bod obratu? První sklářská pec ve Světlé se rozjela

Veronika Skálová Veronika Skálová
2. 10. 2009 12:40
Nový majitel obnovil výrobu zatím v jedné ze tří pecí
Rok po krachu jednoho z největších výrobců skla začínají jeho bývalé závody pomalu ožívat.
Rok po krachu jednoho z největších výrobců skla začínají jeho bývalé závody pomalu ožívat. | Foto: Jan Langer

Světlá nad Sázavou - Téměř na den přesně rok poté, co pece sklárny Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou vyhasly, se dnes první z nich opět naplno rozpálila. Nový majitel, společnost Crystalite Bohemia, povolal do práce prvních 74 zaměstnanců, dalších sto nastoupí do konce října.

Ve zkušebním provozu začala fungovat jedna pec a tři výrobní linky, které patří k modernějšímu vybavení sklárny. Ostrý provoz začne ve sklárnách v pondělí.

"Rozjede se linka na strojně tvarované foukané nápojové sklo s produkcí 25 tisíc kusů denně. Prvním výrobkem bude soubor Klára v objemu 350 mililitrů na zakázky pro USA, Portugalsko a Českou republiku," vysvětlil novinářům ředitel skláren Martin Fait.

Pod svým dřívějším zkrachovalým majitelem Bohemia Crystalex Trading zaměstnávala sklárna ve Světlé 1200 lidí. Ti všichni vloni v říjnu rozšířili řady nezaměstnaných v okrese. Každý pátý člověk byl rázem bez práce.

Až do letošního června byla budoucnost skláren se čtyřicetiletou tradicí velmi nejistá. Nakonec je ve výběrovém řízení získal za 160 milionů korun současný majitel Lubor Červa. Ačkoliv nikdy ve sklářství nepodnikal, slíbil, že výrobu obnoví.

Zatím se zdá, že v získávání zakázek se mu daří. Druhá pec měla podle původních plánů začít fungovat až v polovině příštího roku. Podle Červy jsou totiž další dvě pece ve špatném technickém stavu. Sklárny však získaly tolik zakázek, že se vedení podniku snaží rozjezd další pece urychlit.

Pokud se to podaří do konce roku, přiblížil by se počet znovu zaměstnaných sklářů ke třem stovkám. Stále je to však jen čtvrtina těch, kdo o práci před rokem přišli. Jejich někdejší zaměstnavatel jim navíc dluží několik platů a odstupné.

Život se pomalu vrací

V říjnu slíbil výrobu obnovit i majitel další části někdejšího Crystalexu - sklárny v Novém Boru. Společnost CBC Invest však návrat čtyř stovek lidí, tedy asi čtvrtiny původních zaměstnanců, podmínila dostatkem zakázek.

Prvním krokem však má být oprava výrobních linek, rozjet by se mohly na začátku příštího roku.

Od srpna už v Novém Boru funguje výroba ručního skla ve sklárně Egermann, kam se vrátilo 300 lidí.

Po osmi měsících začalo v srpnu pracovat i osm desítek bývalých zaměstnanců v Karolince na Vsetínsku. Tedy asi měsíc předtím, než hlavní část zkrachovalého Crystalexu, tedy závod v Novém Boru a Karolince, koupil CBC Invest za více než 360 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy