Banky přitvrzují ochranu na internetu

dkl, ČTK
28. 8. 2006 15:50
Praha - Poté, co Komerční banka ohlásila, že zpřísňuje pravidla pro internetové bankovnictví, se k tomuto kroku odhodlala i Česká spořitelna.

Všechny tři největší banky tak budou používat autorizaci operací pomocí SMS zpráv, které budou chodit uživatelům přímo na mobilní telefon.

Tento krok ohlásila Komerční banka v půli tohoto měsíce, Česká spořitelna se připojila dnes. Obě banky pro zvýšení bezpečnosti transakcí zadávaných přes internetové bankovnictví využijí to, co ČSOB či eBanka mají už několik let.

Ulovení klienti

Minulý týden přiznala Komerční banka, že někdo připravil prostřednictvím internetového bankovnictví o peníze deset jejích klientů. Nešlo o prolomení systému Komerční banky, klienti se však stali oběťmi phishingu.

Tento případ "napadení" účtů klientů přišel právě v době, kdy se Komerční banka odhodlala zvýšit bezpečnost elektronicky zadávaných transakcí a své klienty připravovala na příchod SMS autorizace.

Spořitelna ve vleku

Podobný případ jako KB však zaznamenala i Česká spořitelna. Ředitel úseku přímého bankovnictví v tomto ústavu Aleš Mamica řekl, že banka způsob řešení doladila na základě zkušeností z případů, které se nedávno objevily.

Foto: Aktuálně.cz

"Od července jsme zaznamenali několik pokusů o prolomení internetového bankovnictví," uvedl Mamica s tím, že bezpečnostní opatření banky se pachatelům nepodařilo překonat a žádný z klientů neutrpěl finanční újmu.

Spořitelna od loňského roku používá autorizaci plateb prostřednictvím SMS na mobilní telefon pro platby nad 20 tisíc korun. Autorizační SMS budou klienti dostávat bezplatně.

Internetové bankovnictví nyní využívá kolem 650 tisíc klientů České spořitelny.

Lidé internetu věří. Zatím

Podle výzkumu společnosti Mediasearch věří internetovému bankovnictví tři čtvrtiny lidí. Tento výzkum byl ale prováděn v červnu, tedy dlouho před posledním případem zneužití přístupových kódů.

Foto: www.kb.cz

To se může na důvěře velmi negativně projevit. Zároveň zaváděná bezpečnostní opatření signalizují, že banky se musí bránit útokům.

Nadprůměrně bezpečně se při využívání internetového bankovnictví cítí klienti GE Money Bank. Přibližně 40 procent uživatelů je ochotno si za větší bezpečí internetového bankovnictví připlatit.

 

Právě se děje

Další zprávy