Babiš: Krokodýlů se chci zbavit, cukrárny se nevzdávám

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 3. 2013 13:53
"Celé dřevo byl omyl," říká miliardář ke svým aktivitám v oblasti lesnictví
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Krokodýly jsme zdědili a jsou nám spíš na obtíž, říká podnikatel a miliardář Andrej Babiš. Od minulého týdne je sice díky nové vyhlášce může chovat na kůži a maso, ale neočekává, že by na tom vydělal nebo že by z prodeje krokodýlího zboží vytvořil byznys. V první řadě chce majitel skupiny Agrofert Holding vyřešit filosofickou otázku "kam s nimi".

"Ročně nás ta zvířata stojí asi tři miliony korun. Náklady, které mi samozřejmě nikdo nevrátí," řekl Babiš v krátkém rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz během konference, kterou pořádal Klub investorů na Vysoké škole ekonomické v Praze, jíž se tento týden zúčastnil.

"Potřebujeme s nimi něco udělat, protože rostou, někteří mají přes tři metry," dodává miliardář.

Firmy, které doposud chtěly s krokodýly podnikat, si je musely nechávat porážet mimo Evropskou unii, kde to nebylo možné.

Obchodovat s plazy od března umožňuje nová vyhláška ministerstva zemědělství, kterou už notifikovala Evropská komise. Jedinou farmu v Česku zatím provozuje společnost Agro Jevišovice ve Velkém Karlově, která patří právě Babišovi. Podle webu farmy tu nyní žije 205 krokodýlů nilských, čtyři z nich už přitom dosáhli maximální délky.

Vysoká škola nevyšla, cukrárna má šanci

Babiš na Vysoké škole ekonomické rovněž zmínil, že uvažoval o založení vlastní vysoké školy.

"Chtěl jsem ji postavit v Průhonicích. Zaměřit se měla hlavně na obory, ve kterých Agrofert podniká, to znamená zemědělství, potravinářství, chemii," vzpomíná.

Vše ale nakonec zůstalo jen v rovině úvah. Od projektu upustil, protože to byl prý neuvěřitelně složitý a komplikovaný proces.

Ze stejného důvodu se mu zatím nepovedlo otevřít ani vlastní cukrárnu, rovněž v Průhonicích. Říká, že ho zdržuje byrokracie a "šílená mašinérie". Stejně tak je podle něj obecně pro české podnikatele problém, že když "narazíte na souseda, kterému se z nějakého důvodu nelíbíte, tak vám dělá problémy".

Svého snu se ale zatím nevzdává. Tvrdí, že v průzkumu sedmdesát procent obyvatel Průhonic uvedlo, že jim "nějaká dobrá cukrárna chybí", takže se o ni stále pokouší.

Dřevo byl omyl

Kromě toho se Babiš během své přednášky krátce věnoval i své aktivitě v oblasti lesnictví, kde nyní provozuje čtyři firmy a čeká, zda dostane od krachující firmy Less zpátky svých 300 milionů korun. Celé "dřevo" označil za omyl.

Na otázku, zda tedy sektor opustí, nebo se jej naopak pokusí ještě více ovládnout, zatím přímo neodpověděl. Podle Babiše záleží hlavně na výsledku insolvenčního řízení s Less.


 

 

Právě se děje

Další zprávy