Amnestie může přinést státu přes 2,6 miliardy korun

Tereza Holanová Tereza Holanová
3. 1. 2013 6:38
Každý vězeň stojí daňové poplatníky přes 300 tisíc korun ročně
Foto: Tomáš Netočný

Praha - Pokud se díky amnestii dostane na svobodu třetina českých vězňů, ušetří stát zhruba 2,63 miliardy korun. To jsou téměř tři procenta plánovaného schodku státního rozpočtu pro letošní rok.

Vyplývá to z modelových propočtů online deníku Aktuálně.cz, v nichž jsme zjišťovali, jaký dopad na hospodaření státu bude mít amnestie vyhlášená prezidentem republiky Václavem Klausem.

Podle Vězeňské služby ČR totiž činí průměrný denní náklad na nepodmíněně odsouzenou osobu zhruba jeden tisíc korun, což je 365 tisíc korun za rok.

Jak přitom ve středu na svých stránkách avizovala Vězeňská služba České republiky, propuštění by se mělo týkat 7416 osob, tedy každého třetího vězně.

Zatím nicméně není jasné, s jakou rozpočtovou úsporou počítá sama Vězeňská služba. "Ekonomické dopady amnestie se budou vyčíslovat, až budeme znát přesná čísla propuštěných," říká Miroslava Nývltová z oddělení komunikace Vězeňské služby.

Vězni si zaplatí jen zlomek nákladů

K částce 2,63 miliardy se dostaneme, když od "hrubé" úspory zhruba 2,7 miliardy korun odečteme peníze, které vězňové za svůj pobyt platí státu. Tato částka je ovšem zanedbatelná.

U pracujících vězňů se strhává z takzvané čisté odměny, což je hrubá odměna snížená o sociální (6,5 %) a zdravotní (4,5 %) pojištění a o daň z příjmu (15 %).

Jestliže průměrná hrubá mzda v roce 2011 činila 3639 korun, čistá pak byla necelých 2693 korun. Z toho se věznici musí platit 32 procent měsíčně, v průměru tedy 862 korun za měsíc a 10 341 korun za rok.

Toto pravidlo se týká ovšem pouze pracujících vězňů, kterých v roce 2011 bylo 9630. Dalších 6521 jich nepracovalo, ačkoliv k tomu byli způsobilí - za trest každý z nich věznici platil 50 korun denně, tedy 18 250 korun ročně.

Od obou skupin práceschopných vězňů tudíž české káznice vybraly 218,6 milionu korun.

Vzhledem k tomu, že roční náklady na všechny vězně v ČR (včetně osob nezpůsobilých pracovat) činily 8,25 miliardy korun (neboli 365 000 korun za osobu na rok krát 22 612 vězňů), uhradili nepodmíněně odsouzení pouze 2,65 procenta nákladů na jejich věznění.

Hlavním zdrojem peněz jsou pro Vězeňskou službu příjmy z pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti - tedy z povinných odvodů, které hradí všichni daňoví poplatníci. Podle Statistické ročenky Vězeňské služby ČR se tato položka na celkových příjmech podílí téměř ze 73 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy