Česká ekonomika příští rok zpomalí, mzdy ale podle bankéřů porostou rychleji

Radek Bednařík
3. 11. 2015 10:00
Za vyššími investicemi českých firem stojí podle nové prognózy České bankovní asociace především urychlené čerpaní evropských dotací. Díky nim by české hospodářství mohlo letos posílit o 4,2 procenta. Příští rok by měla česká ekonomika zpomalit. Bankovní asociace očekává, že v roce 2016 mírně zrychlí růst mezd, a to na 3,8 procenta. Inflace by měla přesáhnout již jedno procento.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Růst české ekonomiky letos dosáhne 4,2 procenta, a to kvůli urychlenému čerpání evropských dotací, což podporuje investice firem. Tvrdí to nová prognóza, kterou v úterý představila Česká bankovní asociace (ČBA).

Díky silnému růstu ekonomiky počítají ekonomové ČBA s tím, že míra nezaměstnanosti letos dosáhne 6,5 procenta a mzdy vzrostou o něco málo přes tři procenta.

Hlavním tahounem růstu hrubého domácího produktu (HDP) jsou letos firmy a jejich investice, nicméně i domácnosti se činí. "Robustní spotřeba domácností, která roste přes tři procenta meziročně, se také výrazně podílí na růstu ekonomiky a to se nezmění ani v příštím roce," říká Dana Hájková, makroekonomický analytik České spořitelny.

Kvůli levné ropě, slabé inflaci v eurozóně a některým zlevňujícím potravinám počítá ČBA s tím, že letos vzrostou ceny pouze o půl procenta. To znamená, že kupní síla domácností se i při relativně mírném růstu nominálních mezd zvýší.

Příští rok by měla česká ekonomika zpomalit, protože vyvanou jednorázové faktory, které letos vytáhnou růst HDP nad čtyři procenta. "Předpokládáme, že v roce 2016 bude růst české ekonomiky pokračovat volnějším tempem okolo 2,5 procenta, které je dlouhodobě udržitelné," říká Martin Kupka, hlavní ekonom ČSOB s tím, že hlavním tahounem zůstane zpracovatelský průmysl.


"Ekonomické oživení se ale příznivě projeví i ve většině ostatních odvětví českého hospodářství," tvrdí Kupka. Bankovní asociace očekává, že v roce 2016 mírně zrychlí růst mezd, a to na 3,8 procenta. Inflace by měla přesáhnout již jedno procento, nicméně kupní síla domácností i přesto stále poroste.

Největší obavy mají prognostici z ČBA ohledně toho, kdy a jakým způsobem Česká národní banka ukončí své intervence. Oficiální stanovisko centrální banky je, že bude režim slabé koruny držet minimálně do druhé poloviny roku 2016.

"Jako prvek nejistoty bude působit i postupně se měnící bankovní rada, jejíž nové složení v druhé polovině příštího roku může přinést i jiný pohled na politiku kurzového závazku. V tuto chvíli se ale domníváme, že ČNB má dostatek síly na to, aby svůj závazek udržela, a švýcarský scénář ukončení intervencí neočekáváme," uvádí ve své prognóze bankovní asociace.

Nejdůležitější data z prognózy ČBA:

Ukazatel Rok 2015 Rok 2016
Růst HDP 4,2 % 2,5 %
Průměrná nezaměstnanost (MPSV) 6,5 % 6 %
Průměrná inflace 0,5 % 1,3 %
 

Právě se děje

Další zprávy