Černá Hora chce zavést sedmihodinovou pracovní dobu

ČTK ČTK
29. 4. 2024 20:15
Černá Hora chce zavést sedmihodinovou pracovní dobu

Černá Hora do konce roku zavede sedmihodinovou pracovní dobu. Veřejnoprávní stanici RTCG to dnes řekla ministryně práce malé balkánské země Naida Nišičová. Jde o slib nové vlády premiéra Milojka Spajiče.

Zkrácení pracovního dne na sedm hodin je součástí ekonomického programu černohorského premiéra Spajiče, který do úřadu nastoupil loni v říjnu. Od kroku si slibuje, že zaměstnanci budou inovativnější, produktivnější a loajálnější vůči svým zaměstnavatelům, budou mít také více času na rodinu či veřejné angažmá.

Pracovní týden nyní v Černé Hoře trvá v průměru 42 hodin, tedy 8,4 hodiny denně. Podle Spajiče je to téměř nejvíce v Evropě. Zkrácení pracovní doby je proto snahou dohnat "evropské standardy".

"To, co slíbil premiér Milojko Spajić v předvolební kampani, se stane během tohoto roku," řekla Nišičová na dotaz ohledně zavedení sedmihodinové pracovní doby.

Spajičovo hnutí Evropa teď vyhrálo loňské parlamentní volby s příslibem brzkého vstupu země do EU, ekonomických reforem a výrazného zvýšení životní úrovně občanů. Opozice stranu viní z populismu a její kroky v hospodářské oblasti, včetně výrazného nárůstu penzí, za neudržitelné.

 

Právě se děje

Další zprávy