Čepro koupilo síť čerpacích stanic Robin Oil, přibyde mu 75 benzinových pump

ČTK ČTK
30. 1. 2024 10:18
Státní podnik Čepro koupil od podnikatele Jiřího Zoubka konkurenční síť čerpacích stanic Robin Oil, od níž získal 75 benzinových pump. Zařadí je do své sítě EuroOil, která tak bude nově mít 285 stanic, což jí řadí na třetí místo v Česku. Cenu transakce společnost neuvedla, nedávno ji ovšem posvětil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Společnost Robin Oil patřila podnikateli Jiřímu Zoubkovi, byla do obchodního rejstříku zapsána v roce 1994.
Společnost Robin Oil patřila podnikateli Jiřímu Zoubkovi, byla do obchodního rejstříku zapsána v roce 1994. | Foto: Profimedia.cz

"Pro další růst a rozvoj služeb v příštích letech se nabídka nákupu konkurenční sítě jeví jako další cesta pro zvyšování přidané hodnoty. Nákup Robin Oil znamená pro Čepro přímý ekonomický efekt i tržní podíl, který má specifickou hodnotu," zdůvodnil akvizici generální ředitel Čepra Jan Duspěva.

Robin Oil byl dosud odběratelem pohonných hmot od Čepra s prodejem 150 milionů litrů ročně. Nákupem 75 stanic získá síť EuroOil podle Čepra mnohem více míst na frekventovaných místech. Zároveň se podle podniku umístění stanic obou sítí překrývá jen minimálně. "Robin Oil má k tomu mnohem větší prodejny s vysokou úrovní gastroslužeb, které nám doposud chyběly," podotkl Duspěva.

Podle něj má koupená síť také potenciál v oblasti alternativních energií, které dosud EuroOil neměl v nabídce. "Ve spojení hledáme i další synergie, ať už jde o logistiku, širší využití fleetových karet nebo nabídku doplňkových služeb," dodal Duspěva.

Společnost Čepro se zabývá přepravou, skladováním a prodejem ropných produktů a provozuje v Česku sít čerpacích stanic EuroOil. Vlastní ji stát, jediným akcionářem je ministerstvo financí. Podle výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin, mělo Čepro v roce 2022 obrat 91 miliard korun, zisk po zdanění dosáhl 1,6 miliardy korun.

Společnost Robin Oil patřila podnikateli Jiřímu Zoubkovi, byla do obchodního rejstříku zapsána v roce 1994. Podle účetní závěrky zveřejněné ve Sbírce listin měla firma předloni obrat 5,5 miliardy korun a čistý zisk 83 milionů korun.

Obě firmy patří mezi sedm největších vlastníků čerpacích stanic v zemi, ani po spojení ale jejich podíl na trhu nedosáhne 15 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy