Cena benzinu už klesla pod 28 korun, pohonné hmoty jsou nejlevnější od října 2009

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 1. 2016 10:39
Litr benzinu se prodává v průměru za 27,75 koruny, nafty za 26,12 koruny za litr. Za poklesem je zlevňování ropy, jejíž ceny od počátku roku ztrácejí přes 25 procent. Za stejnou dobu benzin v Česku zlevnil o zhruba 75 haléřů, nafta o víc než korunu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu znovu zlevnily a jejich ceny jsou nejnižší za šest a čtvrt roku.

Cena benzinu Natural 95 se snížila o 35 haléřů na průměrných 27,75 koruny za litr, nafta ve středu stála v průměru 26,12 Kč/l a byla proti minulému týdnu levnější o 52 haléřů. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle analytičky společnosti Finlord Evy Mahdalové bude zlevňování pokračovat.

"Pokles průměrných cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic bude nadále pokračovat, a to o pár desítek haléřů v nejbližších dnech," řekla. Hlavním důvodem je podle ní pokles cen ropy na trzích, způsobený dlouhodobým převisem nabídky nad poptávkou. Světové ceny ropy ve středu obnovily výrazný pokles a americká ropa WTI se po sedmiprocentním propadu ocitla poprvé od září 2003 pod 27 americkými dolary za barel. Středomořská ropa Brent se pak prodávala za 27,80 dolaru za barel. "Dosaženi úrovně 25 dolarů za barel je velmi pravděpodobné," dodala analytička.

Pod 28 korunami u benzinu a těsně nad 26 korunami u nafty byly ceny naposledy v říjnu 2009. České čerpací stanice snižují ceny už několik měsíců, ještě počátkem loňského července byl benzin dražší o zhruba pět korun a nafta o šest korun.

Nejdražší pohonné hmoty jsou nadále u čerpacích stanic v Praze. Natural 95 v hlavním městě stojí průměrně 28,56 Kč za litr a diesel 27,52 Kč/l. Benzin nad 28 korun se prodává ještě v Jihomoravském kraji a na Vysočině. V obou těchto krajích jsou ceny vysoké také u nafty, v průměru těsně pod 27 korunami.

Benzin natankují řidiči nejlevněji opět v Libereckém kraji. Tamní pumpy ho prodávají v průměru za 27,13 koruny za litr. Cena nafty je nejnižší nadále v Pardubickém kraji, průměrně 25,26 Kč/l. Pod 26 korun se diesel prodává už v polovině krajů.

Současná cenová hladina ropy je pro motoristy velice příznivá, říká Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu. | Video: Filip Horký
 

Právě se děje

Další zprávy