Zateplete byt během chvilky a ušetřete za topení

td
8. 2. 2012 11:59
Drkotáte zuby i pod teplou dekou? Správné zateplení bytu zvýší teplotu i o několik stupňů

Lékaři radí omezit vycházení z domu, za okny totiž řádí téměř arktický mráz. Někdy ale ani teplo domova nenabízí to, co bychom si přáli, a je mu třeba trochu pomoci. Teplotu uvnitř domu je možné i bez přitápění zvýšit až o několik stupňů, jen je třeba vědět, jak na to. Ušetřete za nákladné vytápění v době, kdy se spotřeba energií kvůli nízkým teplotám rapidně zvyšuje. Myslet je ale třeba nejen na osobní pohodlí, ale například také na zabezpečení vodoměru a potrubí.

Zbavte se průvanu snadno a rychle

Pokud už dlouho plánujete znovu zateplit dům nebo vyměnit okna a dveře za kvalitnější a lépe izolující model, ale stále jste se k tomu nedostali, zřejmě teď zažíváte krušné časy. Mrazivý průvan patří snad k nejvíce nepříjemným projevů venkovních teplot, a proto je třeba se mu účinně bránit.

Chlad dovnitř proudí skrz neutěsněná okna a dveře, právě na ně se proto musíme zaměřit. Zvenčí pomůže pěnové těsnění, kterým lze oblepit rám oken a dveří. Zevnitř potom zvolíme méně drastickou variantu - osvědčilo se použití polštářů nebo dek, které studenému vzduchu vytvoří bariéru. Pokud i v tomto případě sázíte na vzhled, sáhněte po speciálních podlouhlých těsnících zarážkách, které izolují a zároveň dobře vypadají.

Opravy vodoměru se mohou prodražit, chraňte ho

Náležitou péči si ale zaslouží i další zařízení domu. Řeč je například o vodoměrech, které může silný mráz nenávratně poškodit. Největší nebezpečí hrozí, pokud je měřící zařízení umístěno venku, nebo v prostorech, kde se topí jen příležitostně. Poruchy způsobené mrazem vám navíc nikdo neproplatí, následky musíte nést a hradit sami. Proto je vhodné obalit vodoměr tepelnou izolací, volte materiály, které nezvlhnou.

 

Právě se děje

Další zprávy