Vysoké teploty a sucho? Dům zapálí hlavně nedbalost

Věra Tůmová
22. 8. 2012 7:00
Řadě požárů v domácnostech by šlo podle hasičů zabránit prevencí
Foto: Axa

Praha - Požáry v domácnostech patří podle statistik Hasičského záchranného sboru ČR k těm nejčastějším a současně i nejtragičtějším. Jen za první pololetí letošního roku hasiči zasahovali u 1513 případů v domácnostech a obytných domech.

V prvním letošním pololetí tak hasiči likvidovali celkem 49 534 událostí všech typů, z toho v 11 913 případech zasahovali kvůli požárům. Přímé škody způsobené požáry dosáhly za prvních šest měsíců letošního roku částky 1,5 miliardy korun. Kvůli řádění ohnivého živlu letos zemřelo již devadesát lidí a 685 osob se zranilo.

Podle vyjádření tiskové mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Ivany Svitákové jednotky požární ochrany za tuto dobu uchránily před zničením hodnoty přes 4, 6 miliardy korun. Téměř dvě stovky požárů pak způsobily přímé škody nad jeden milion korun.

Ohnivé prázdniny

Právě vysoké letní teploty a sucho bývají jednou z příčin zvýšeného počtu požárů v letních měsících. V domácnostech to pak podle hasičů i expertů pojišťoven bývá často hlavně nedbalost dospělých. Podle statistik hasiči vloni v létě vyjížděli do hořících domácností v průměru šestkrát denně. 

Prohlédněte si výsledky řádění ohnivého živlu ve fotogalerii „Co dokáže ničivá síla ohně" vlevo vedle článku.

O loňských letních prázdninách tak hořelo ve čtyřech stovkách českých domácností. „Požáry v domácnostech si tehdy navíc vyžádaly 5 lidských životů, 69 zraněných a škody dosáhly více jak 76 milionů korun," konstatuje mluvčí hasičů Ivana Svitáková. V součtu za všechny výjezdy hasičů to pak podle ní za loňské dva měsíce prázdnin bylo 2817 požárů s přímou škodou více jak 472 milionů korun, 22 lidí při nich přišlo o život a 168 lidí se zranilo.

Za pouhých prvních patnáct dnů letošních prázdnin pak hasiči podle Svitákové likvidovali už 722 požárů, při kterých se zranilo 73 osob a přímé škody se vyšplhaly na více jak 35 milionů korun.

Příčiny požárů jsou někdy banální

„Požár vzniká nejčastěji při vaření, topení v kamnech, krbech, od nedopalků, při práci s otevřeným ohněm anebo úmyslným zapálením," vypočítává Petr Milata z ČSOB Pojišťovny.

Podle evidence hasičů nejčastější příčinou loňských prázdninových požárů byly technické závady, jako je vada materiálu nebo konstrukce. Hasiči těchto požárů likvidovali celkem 426. Při těchto požárech dva lidé zemřeli a 25 jich utrpělo zranění.
 
Na dalším místě žebříčku příčin požárů bývá již zmiňovaná nedbalost dospělých. Ta vloni v létě způsobila požár celkem 328krát. Požáry způsobené nedbalostí dospělých vznikají podle expertů nejčastěji například při kouření, zakládání ohňů, používáním otevřeného ohně nebo zanedbáním bezpečnostních předpisů. Kvůli takovým situacím vloni zahynulo šest lidí a 66 se zranilo.

Děti stály u zrodu 28 požárů. Obávané blesky pak vloni v červenci a srpnu způsobily 23 požárů s přímou škodou větší jak 23 milionu korun.

Žháři se mají k světu...

Úmyslně založených požárů bylo vloni 284. Tato čísla přitom podle vyjádření oslovených pojišťoven rostou. Nejvíce to je podle Dagmar Koutské z pojišťovny Allianz patrné zvláště u podnikatelského pojištění, kde jde ve velké míře o úmyslně založené požáry, bohužel však většinou se závěrem, že pachatel je neznámý. Žhářství neboli úmyslné založení požáru přitom bylo podle Koutské donedávna považováno za ojedinělou trestnou činnost.

„Kvalifikované odhady dokonce hovoří o tom, že žhářství se na všech škodách vzniklých z požárů v celé Evropě podílí minimálně 30 procenty a ve státech východní Evropy, tedy i u nás, je pak jejich podíl ještě vyšší," poznamenává Dagmar Koutská. Domácí požáry ale podle ní do těch úmyslně založených většinou nepatří, nejčastější příčinou jsou požáry v kuchyních, jako je například vznícení oleje při smažení nebo zkraty domácích spotřebičů - rychlovarných konvic, ale třeba i televizí.

„Loni jsme prověřovali příčiny požárů a ve 30 procentech případů jsme zjistili, že požáry byly založeny úmyslně. Z toho plyne, že registrujeme stále vyšší počet pokusů o pojistný podvod," konstatuje rovněž Milan Káňa z Kooperativy a dále dodává: „Bohužel jsme zaznamenali i případ, kdy klient zavraždil manželku a podpálením domu se snažil zahladit stopy."

 

Právě se děje

Další zprávy