Výběru matrace věnujte pozornost, jde o vaše zdraví

Andrea Berniová
31. 8. 2012 8:11
Matrace musí být kvalitní. Raději si připlaťte, investujete do vlastního zdraví
Kvalitní matrace je důležitá pro zdravý spánek
Kvalitní matrace je důležitá pro zdravý spánek | Foto: Reuters

Velkou část života prospíme, asi tak třetinu. Je tedy důležité, aby naše tělo bylo ve spánku ve správné poloze. Základem je správný výběr kvalitní matrace. Ta je zásadní pro zdravý spánek. Pokud spíte na matraci, která není kvalitní a není pro vás vhodná, můžete se cítit nevyspalí a také trpět bolestmi zad. Vaše tělo totiž během noci nemá vhodnou oporu a ráno vám to rádo připomene.

Jak má vypadat správná matrace?

Co se týče rozměrů, měla by být matrace asi o 30 centimetrů delší, než jaká je vaše výška. Každý člověk potřebuje k pohodlnému spánku alespoň 90 cm širokou matraci, ale čím více, tím lépe. Nejlepší je, když je rošt od matrace oddělený a můžete tedy vyměňovat obojí zvlášť. Postele, k nimž je matrace připevněná a nedá se ani nadzvednout, nejsou vhodné. Taková matrace špatně větrá, a když se proleží, musíte vyměnit celou postel, nestačí jen koupit novou matraci. Rošt by v sobě měl mít otvory či mezery. Jednolitá deska pod matraci není vhodná. Dnes jsou oblíbené lamelové rošty.

Je lepší připlatit si za kvalitu

Raději nakupujte matrace ve specializovaných obchodech, kde vám vyškolený personál dobře a odborně poradí. Vyberte dostatečně kvalitní matraci, i když bude o něco dražší. Jde o větší investici, ale je to investice do vašeho zdraví.

Na matraci patří povlak či prostěradlo, které se dá sejmout a vyprat. Spaní přímo na matraci bez jejího častého čištění je velmi nehygienické. I když na matraci natahujete povlak a pravidelně ho perete, dostává se do ní prach a pot. Matrace není na celý život, po několika letech byste ji měli vyměnit.

 

Právě se děje

Další zprávy