Vybavujete dílnu? Nábytek musí být opravdu odolný

Andrea Berniová
9. 3. 2012 9:45
Vybavení do dílny vždy vybírejte podle plánované zátěže a účelu použití
Místnost mechaniků a elektrikářů. V jedné takové pracoval také první polský prezident Lech Walesa.
Místnost mechaniků a elektrikářů. V jedné takové pracoval také první polský prezident Lech Walesa. | Foto: Roman Staněk, Aktuálně.cz

Kdo má to štěstí, že si může zařídit samostatnou místnost jako dílnu a nemusí hledat nářadí v kufřících v různých pokojích, už má skoro vyhráno. Ještě je ale potřeba dílnu správně vybavit a uspořádat, aby vám umožnila pracovat a také usnadnila případné hledání nářadí.

Nábytek musí něco vydržet

Pokud si pořizujete nábytek do domácí dílny, vybírejte obzvlášť pečlivě. Takový nábytek toho přece musí vydržet hodně. Minimálně dílenský stůl by měl být opravdu odolný. Viklající se stůl vám opravu či výrobu čehokoli asi moc neusnadní. Měl by mít masivní desku ze dřeva a zvládnout vysokou zátěž a měl by být také odolný vůči nejrůznějším chemikáliím a olejům. Na stůl pak můžete umístit například svěrák, který se určitě bude hodit. Židle k dílenskému stolu nemá být nijak luxusní. S velkou pravděpodobností ji něčím polijete nebo pokapete. I podlaha by toho měla vydržet hodně.

Ať je nářadí kam dávat

Dále si pořiďte úložný prostor na nářadí. Mohou to být zavírací kovové skříňky, ale někomu více vyhovují kovové regály, protože tak nářadí najde na první pohled a může si ho podat jednou rukou (bez otvírání dvířek skříňky). Velmi důležité je pečlivě a logicky rozmístit nářadí a další předměty. Každý francouzský klíč v jiném šuplíku nebo každá velikost šroubků na jiné poličce, to vám práci jistě neusnadní a ani neurychlí. Nehledě na to, že ne všechno by se podařilo najít napoprvé.

Hodí se různé rozdělovací kontejnery na šroubky, matky a jiné drobné součástky. Na konec je dobré nechat kus prostoru na podlaze volný. Můžete tam umístit specifické nářadí a jiné předměty, které vyžadují hodně místa. Například elektrické kladivo, které mívá vlastní kufr a možná by se vám do regálu nevešlo. Nebo můžete volný prostor vyžít k uložení zahradního nářadí.

 

Právě se děje

Další zprávy