Ve Fragnerově galeri vystavuje architekt odpadu

ČTK, ab
10. 5. 2012 11:31
Architekt Michael Reynolds představuje projekty na udržitelné bydlení
Foto: Ondřej Besperát

Praha - V pražské Galerii Jaroslava Fragnera nyní vystavuje architekt Michael Reynolds. Jeho výstava s názvem SAFE (Udržitelná soběstačnost pro každého) potrvá do 10. června. Reynolds vytváří stavby z odpadků. Říká, že se dá bydlet i v domě z PET lahví, starých pneumatik, igelitových tašek či plechovek od piva.

Reynoldsovi se tak přezdívá „architekt odpadu". V galerii návštěvníci uvidí jeho projekty, které jim objasní, jak mohou vzniknout energeticky soběstačná obydlí, jejichž dopad na životní prostředí je minimální. Výstava bude k vidění i na jiných místech České republiky, ale i v dalších evropských zemích.

Ukázky z díla Michaela Reynoldse si prohlédněte ve fotogalerii vlevo od článku.

Stavby jsou nenáročné

Architekt Michael Reynolds je zastáncem trvale udržitelného bydlení. Reynoldsovy stavby jsou zvláštní tím, že jejich provozní náklady a energetická náročnost jsou skoro nulové, přesto poskytují vše, co jejich obyvatel potřebuje k životu. Stavby jsou alternativou pro případ, kdy by byly na Zemi vyčerpány neobnovitelné zdroje energie. Reynoldsovým domům se říká zeměloď. Architekt pořádá stavitelské dílny, během nichž vznikají modelové zemělodi. Zabývá se i humanitárními projekty.

Reynoldsovy domy si vystačí samy

Svá levná obydlí staví Reynolds ve vysokohorské poušti Nového Mexika už téměř 40 let. V poslední době ale vznikají i jinde. Stavby, které vytváří, mají vlastní zdroj energie a také vody (jde o dešťovou vodu, která je filtrována a později recyklována), ale i tepla. Nechybí ani vlastní kanalizace.

Kromě už zmíněných materiálů vymýšlí stavby ještě z lepenky, plechů z aut nebo kelímků od jogurtů. Jeho stavby jsou velmi užitečné v oblastech, kde lidé přišli o domov, například v důsledku zemětřesení, hurikánu či tsunami.

 

Právě se děje

Další zprávy