Tři ze čtyř developerů čekají, že se jim povede lépe

Tereza Holanová Tereza Holanová
7. 2. 2012 16:59
Optimismus panuje zvláště v Asii a u velkých firem, nejnadějnějším sektorem má být energetika
Dělníci na lešení pekingského staveniště.
Dělníci na lešení pekingského staveniště. | Foto: Reuters

Zurich - Tři čtvrtiny všech developerských společností očekávají, že marže z nových projektů budou stejné nebo dokonce vyšší než v případě projektů, které právě dobíhají. Nejvíce příležitostí podniky očekávají od zakázek v energetice.

Vyplývá to ze studie auditorské skupiny KPMG, která oslovila 161 zástupců stavebních společností z celého světa.

Větší důvěrou oplývají hlavně velké firmy. Ty většinou uzavírají objemné a dlouhodobé kontrakty, které pro ně znamenají jistotu budoucího výdělku. Podobné společnosti mají také hlubší vztah se svými zákazníky, takže jsou schopné odhadnout situaci svých partnerů a připravit se na možná rizika.

Malé podniky jsou na vývoj na trzích mnohem citlivější, celá čtvrtina jich tedy očekává, že letos budou mít ještě menší marži než v roce 2011.

Podívejte se na stavby za rok 2011:

Firmy věří hlavně energetice

Jak KPMG uvádí, pro stavebnictví bude v následujícím roce typických několik trendů. Významně vzroste význam zakázek v oblasti energetiky. "Tento sektor má pro stavební a strojírenské firmy největší krátkodobý potenciál," komentují autoři zprávy.

Že je sektor energetiky slibný, si myslí 59 procent oslovených Američanů, v Evropě se jedná o 39 procent respondentů. Zástupci evropských, asijských a afrických firem očekávají úspěch i od výstavby železnic, silnic a mostů nebo těžby surovin.

Do této oblasti by se měly také stále více koncentrovat takzvané PPP projekty, na nichž se společně podílí jak vláda, tak soukromý sektor.

Vládě chybí důvěra

Stejně tak autoři vidí potenciál v rozvoji infrastruktury, ta současná podle nich totiž nebude stačit pokračující urbanizaci, růstu populace a demografickým změnám. Na 80 procent oslovených podniků je však přesvědčeno, že vlády, které obvykle za rozvoj infrastruktury zodpovídají, v plnění tohoto úkolů selžou.

"Vlády musí ukázat silnou schopnost vytvořit prostředí, které povzbudí soukromé investice," komentuje Nick Chism z KPMG Velká Británie a jako nejdůležitější zmiňuje odstranění regulačních a legislativních bariér. Stejně tak by měli podle něj politici dávat podnikatelům najevo dlouhodobou ochotu, která bude mít delší trvání než od jedněch voleb ke druhým.

Nejvíce skeptické jsou stavební firmy k zakázkám v oblasti maloobchodu a vzdělávání, kde zlepšení očekává pouze 16, respektive 9 procent respondentů.

Podívejte se, jak se staví v Číně:

Není příliš překvapující, že za hlavní zdroj nejistoty firmy považují současnou situaci na světových trzích, především v eurozóně. Tu zmiňuje 71 procent všech dotázaných podnikatelů.

Více optimismu dávají najevo zástupci asijských společností, kteří případně varují hlavně před nedostatkem odborníků a inflací. Jak KPMG uvádí, zvláště Hong Kong a Čína trpí také nedostatkem základních stavebních surovin a dvouciferným nárůstem cen některých komodit.

 

Právě se děje

Další zprávy