Střešní krytinu vybírejte podle jejích vlastností

Andrea Berniová
17. 7. 2012 14:47
Odolnost a také životnost, to jsou důležité aspekty při vybírání střechy
Střecha musí odolávat nepříznivým podmínkám
Střecha musí odolávat nepříznivým podmínkám | Foto: Tondach

Uvažujete o nové střeše? Nebo stavíte dům a přemýšlíte, jakou střešní krytinu zvolit? Různé typy střešních krytin mají odlišnou životnost a také jejich vlastnosti se liší. Častou volbou bývá pálená taška.

Ta může být povrchově upravovaná, například barvená nebo glazovaná. Díky glazuře je taška odolnější vůči vnějším vlivům, třeba vodě a mrazu. Taška má tak delší životnost. Dobře vypadá, když barva tašek ladí s barvou fasády nebo okenních rámů. Také pokud plánujete k domu později přistavět zděnou garáž, měla by na střeše mít stejné tašky jako váš dům.

Došky, nebo betonové tašky?

Můžete mít ale i betonové tašky. Ty se vyrábějí v různých odstínech, stejně jako pálené. Jsou pevné a vydrží bez problémů i nepříznivé počasí. Kromě tašek seženete ještě asfaltové šindele. Ty mají podobu asfaltového pásu. Tvarem mohou připomínat střešní tašky.

A jaké jsou jejich výhody? Určitě se hodí pro atypické tvary střech. Dokážou se jim totiž přizpůsobit lépe než třeba pálené tašky. Šindele mají také nižší hmotnost, takže se hodí pro krovy, které by těžké tašky neunesly. Montáž tohoto typu střešní krytiny je snadná, její zápornou vlastností je ale nižší životnost. Nejsou také příliš odolné vůči požáru. Šindele se vyrábějí i ze dřeva.

Střecha z plastu je lehčí

Střecha může být i z plechu. Ta také nemá příliš vysokou hmotnost a její montáž není obtížná. Často se používají ocelové nebo hliníkové plechy. Střešní krytina ale může být i z plastu. Tvarem připomíná střešní tašky, ale je mnohem lehčí.

Nezapomínejte na okapy. Díky nim totiž voda ze střechy při dešti nestéká na fasádu. Na střeše by také měly být umístěny zábrany, díky kterým by ze střechy v zimě neměl sklouzávat sníh.

 

Právě se děje

Další zprávy