Stavba planetária v Hradci Králové začne již v létě

td
4. 1. 2012 4:24
Hradec Králové se dočká nového planetária, dokončeno bude již za dva roky
Díváte se na snímek z hlubin vesmíru, který ukazuje galaxii Antennae (známou také jako NGC 4038 a 4039). Fotografii se podařilo vědcům získat pomocí obřího radioteleskopu ALMA, který stojí v Chile.
Díváte se na snímek z hlubin vesmíru, který ukazuje galaxii Antennae (známou také jako NGC 4038 a 4039). Fotografii se podařilo vědcům získat pomocí obřího radioteleskopu ALMA, který stojí v Chile. | Foto: Reuters

Hradec Králové - Více než stomilionová investice se přesune do projektu nového digitálního planetária v Hradci Králové. Zahájení výstavby je plánováno na léto roku 2012, planetárium by potom mělo být finálně dokončeno roku 2014. Moderní komplex návštěvníkům nabídne stovku sedadel a unikátní projekční systém.

"Hradecký kraj získal na projekt digitálního planetária dotaci 104,7 milionu korun z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Věříme, že se díky němu mimo jiné i zvýší zájem mladé generace a široké veřejnosti o výsledky vědy a výzkumu, především v přírodovědných a technických oborech," řekl ČTK hejtman hradeckého kraje Lubomír Franc. Nová budova planetária se bude rozkládat na ploše větší než osm set čtverečních metrů hned vedle hradecké hvězdárny.

Speciální projekční plocha ve tvaru polokoule zajistí neopakovatelný zážitek z projekce hvězdné oblohy a poučných videofilmů, které se na ni budou promítat. V přilehlých prostorech se bude nacházet expozice s názvem Mikrosvět - makrosvět a Energie - její formy a přeměny. Původní planetárium je součástí hradecké hvězdárny, patří však k nejstarším a nejmenším planetáriím v České republice. Své brány veřejnosti otevřelo v roce 1958, dnes už ale technicky ani prostorově nevyhovuje poptávce. Přesto hvězdárna a planetárium v Hradci Králové patří mezi pět nejnavštěvovanějších v republice.

 

Právě se děje

Další zprávy