Se zaléváním zahrady pomůže automatické zavlažování

Andrea Berniová
15. 5. 2013 8:00
Stačí nastavit, kdy se má zavlažovací systém spustit
Díky automatickému zavlažování už nemusíte zahradu zalévat sami
Díky automatickému zavlažování už nemusíte zahradu zalévat sami | Foto: Isifa/Thinkstock

Dokonalý trávník je ozdobou každé zahrady. Samotným založením ale starost o něj zdaleka nekončí. Asi žádný majitel zahrady (kromě vlastníků robotické sekačky) se nevyhne povinnosti pravidelně trávník sekat.

Když nebude zkracován, mohl by začít řídnout. Dále jsou tu nevítané rostlinky, tedy plevel, kterého se lze zbavit například pomocí herbicidů. Zásadní ale je zajistit trávě (a nejen jí) dostatek vlhkosti, tedy pravidelně zahradu zavlažovat.

Zavlažování zahrady má často podobu dlouhého obcházení celého pozemku s hadicí. Existuje ale pohodlnější a snazší způsob: automatické zavlažování.

Pravidelná dávka vláhy pro zahradu

Automatické zavlažování je vhodné pro každého, kdo nemá čas nebo chuť zahradu pravidelně zalévat, nebo na to zkrátka zapomíná. Systém automatického zavlažování je neomylný: vždy spustí trysky přesně ve stanovený čas - třeba několikrát denně. Trysky zahradu zásobují vláhou po určenou dobu. Je rozumné se po trávníku nepohybovat v době, kdy se trysky spouštějí.

Systém zavlažování vzhled zahrady nenarušuje

Automatický zavlažovací systém může mít i čidlo srážek. Nezásobuje tedy zahradu vodou v období, kdy vydatně prší. Postará se tak o trávník i ve vaší nepřítomnosti - například když jedete na dovolenou.

Systém závlahy nijak nenaruší vzhled zahrady. Rozvody vody se totiž nacházejí pod zemí a trysky na úrovni povrchu, takže v trávě téměř nejsou vidět. Když se závlaha spustí, trysky se vysunou vzhůru a celou zahradu rovnoměrně zahrnou vláhou. Nehrozí tedy, že by se na některých místech tvořily louže a jinde měl trávník málo vlhkosti, což se může stát při klasickém zalévání pomocí hadice.

 

Právě se děje

Další zprávy