S domovním telefonem se můžete cítit bezpečněji

Andrea Berniová
19. 10. 2012 11:00
Promluvte si s neznámým návstěvníkem dřív, než ho pustíte domů. Díky kameře ho můžete i vidět
Pozor na to, koho si pouštíte domů
Pozor na to, koho si pouštíte domů | Foto: Luděk Zapletal

Co uděláte, když u vás někdo zazvoní? Vidíte z okna až před branku, abyste zjistili, kdo u ní čeká? Ptáte se z okna, co potřebuje? Nebo jdete naslepo odemknout? To je velmi nebezpečné, obzvlášť pokud jste sami doma.

Pořiďte si raději domovní telefon, ať se přes něj rovnou můžete neznámého návštěvníka zeptat, co od vás potřebuje. Když se vám účel jeho návštěvy bude zdát podezřelý, nemusíte otevírat. Bezpečnost je nejdůležitější.

Sluchátko už nepotřebujete

Používání domovních telefonů je také velmi pohodlné. Vnitřní část domovního telefonu navíc může vypadat jako designový kousek, který vkusně doplní váš interiér a je opatřený dotykovým displejem.

Z typů domovních telefonů si můžete vybírat mezi audio a video systémy. Dnes už k hovoru ani nepotřebujete sluchátko.

Audio telefony přenášejí pouze hlas, budete se tedy muset spolehnout na svůj odhad, protože si návštěvníka nemůžete prohlédnout. Pokud si nejste jistí, zda jde o seriózního člověka, nebo vás předmět jeho činnosti nezajímá, zkrátka neotvírejte dveře.

Prohlédněte si návštěvníka, ještě než mu otevřete

Lepší jsou domovní telefony s kamerou. Když se neznámý představuje třeba jako zaměstnanec pojišťovny nebo instalatér, můžete jediným pohledem třeba podle jeho oblečení zjistit, jestli nelže. Uvidíte také, co se před vaším domem děje.

Některé dražší video telefony nabízejí opravdu široký úhel pohledu a také noční vidění. Další velmi vítanou funkcí může být automatické pořizování snímků návštěvníka ve chvíli, kdy zazvoní. Po příchodu domů tak zjistíte, kdo u vás zvonil, když jste byli pryč.

Co všechno můžete ovládat pomocí domovního telefonu? Záleží na tom, jaké funkce nabízí. Někdy jím můžete kromě branky otevřít i automatická vrata.

 

Právě se děje

Další zprávy