Plot zajistí soukromí, ochrání zahradu i majetek

td
24. 1. 2012 21:22
Moderní ploty svěle vypadají a mění zahradu v oázu nerušeného klidu
Foto: Naxos

Ke každému rodinnému domu se zahradou bezvýhradně patří také kvalitní plot. Chrání pozemek před nevítanými návštěvami zvířat i lidí z okolí, dokáže zajistit naprosté soukromí, a dokonce i odfiltrovat nežádoucí hluk zvenčí. Zbývá jen vybrat, jaký typ plotu se k domu hodí nejlépe. Záleží na jeho umístění, materiálu, zátěži, ale i požadované ceně.

První otázkou při nákupu nového plotu je jeho průhlednost. Neprůhledný plot se hodí, pokud se v jeho blízkosti nachází bazén, nebo obyvatelé domu na zahradě tráví hodně času. Zároveň však opticky zmenšuje prostor a mění venkovní prostory spíše v pevnost. Náhradní variantou za neprůhledný dřevěný plot může být výsadba keřů nebo stromků, které vytvoří zelenou stěnu.

Odolnější varianta se nejčastěji vyrábí ze dřeva, plaňky jsou kladeny lehce přes sebe, aby mezi nimi nevznikaly příliš velké mezery. Rychlou úpravu potom představuje speciální neprůhledná fólie, kterou lze připevnit na klasické drátěné a dřevěné ploty.

Pokud průhlednost plotu není na závadu, nabízí se hned několik možných druhů stavebního materiálu. Nejoblíbenější jsou stále ještě ploty dřevěné, nabízí totiž poměrně slušnou odolnost za nízkou cenu. Ještě levnější jsou už jendrátěné ploty. Jsou téměř bezúdržbové, pozemek však příliš neozdobí.

Celobetonový plot dokáže ochránit obyvatele domu od nadměrného hluku, navíc je většinou postaven z jednotlivých tvárnic, které lze například osázet zahradními rostlinami. Kompromis představuje kombinace materiálů, a to nejčastěji betonu a dřeva.

 

Právě se děje

Další zprávy