Plné, lícovky a věncovky. Vyznáte se v cihlách?

Andrea Berniová
4. 6. 2013 14:45
Existují různé druhy cihel, každý výrobce je ale může označovat trochu jinak
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Pokud se chystáte stavět dům či jiné stavení z cihel, možná byste měli znát jejich základní druhy.

Cihly jsou oblíbeným stavebním materiálem. Dokážou totiž dobře akumulovat teplo, vyznačují se i obstojnou akustickou izolací, požární odolností a pevností. Další výhodou je, že mohou mít nízkou hmotnost (ale záleží na typu cihly).

Voštinové a dutinové cihly

Prvním druhem jsou plné cihly. Dělí se na několik typů. Plné cihly bez dutin se využívají pro stavbu vnitřního i obvodového zdiva. V kombinaci s tepelnou izolací nabízejí stěny z plných cihel výborné tepelně izolační vlastnosti.

Mezi další typy plných cihel patří například cihla voštinová, která se hodí na výstavbu nosného zdiva či dozdívek a přizdívek. Dále existují cihly dutinové. Ty s dvěma dutinami bývají užší a používají se často ke stavbě příček.

Dalším druhem jsou cihly lícové. Ty se jsou využívány především jako materiál pro fasády, ale i pro výstavbu plotů či krbů. Lícové cihly mívají různý povrch. Může být zcela hladký. Cihly ale také mohou být vyráběny ručně, v tom případě je každá cihla originál.

Které cihly použít na stavbu příček?

Cihly nazývané věncovky se používají k omezení tepelných mostů tam, kde se obvodové stěny stýkají se stropní konstrukcí.  Příčkovky jsou zase vhodné na stavbu vnitřních stěn (tedy příček) a vyznačují se dobrou izolací, někdy i vysokou požární odolností.

Další možností jsou broušené cihly plněné perlitem. Jejich výhodou je velmi dobrá tepelná izolace.

Na obvodové zdivo, vnitřní nosné zdivo či příčky se používají odlišné typy cihel. Nabídka druhů cihel a někdy i jejich označení se u různých prodejců liší. Pokud si nevíte rady, zeptejte se přímo výrobce, které typy cihel ze své nabídky by vám pro různé typy zdí či objektů doporučil.

 

Právě se děje

Další zprávy