Plán: Rozdělte větší byt na menší a vláda vám přispěje

Věra Tůmová
16. 7. 2012 18:00
Vláda chce podporovat vznik nových malých bytů rozdělováním těch velkých
Každá ze 117 bytových jednotek Rezidence Stodůlky o výměře 36 až 86 m2 bude disponovat sklepem a minimálně jedním garážovým stáním. Většina bytů bude mít balkon, lodžii nebo terasu. Šest bytů se nabízí v dispozičním řešení 1+kk, u 74 bytů se počítá s variantou 2+kk a 37 největších bytů developer zkolauduje jako 3+kk.
Každá ze 117 bytových jednotek Rezidence Stodůlky o výměře 36 až 86 m2 bude disponovat sklepem a minimálně jedním garážovým stáním. Většina bytů bude mít balkon, lodžii nebo terasu. Šest bytů se nabízí v dispozičním řešení 1+kk, u 74 bytů se počítá s variantou 2+kk a 37 největších bytů developer zkolauduje jako 3+kk. | Foto: PSJ

Praha - Malé byty by měly ve větší míře vznikat i v České republice. Chce tomu tak vláda, která bude předposlední červencový čtvrtek projednávat změnu pravidel pro úvěry, které Státní fond rozvoje bydlení poskytuje na výstavbu nájemních bytů.

Malometrážní byty by se ale v Česku neměly nově stavět tak, jako plánuje ve velkém měřítku radnice amerického města New York (více viz článek Plán pro New York: Minibyty 4x větší než vězeňská cela). Nové byty by měly vznikat spíše rozdělováním větších bytů na menší bytové jednotky.

Podpora by se tak měla zaměřit právě i na přestavby velkých bytů na menší. "Navrhovaná úprava bude mít pozitivní sociální dopad, neboť rozšířením stavebních úprav o možnost rozdělení velkého bytu na více nájemních bytů dojde ke zvýšení nabídky malometrážních bytů cenově dostupných pro skupinu osob, které nemají dostatek finančních prostředků na nájem velkého bytu," uvedla mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková.

Prohlédněte si projekty, které se v Česku staví, nebo jsou zrovna dokončené, ve fotogalerii vlevo vedle článku.

Podle Jabůrkové by vznik nových malometrážních bytových jednotek mohl mít pozitivní dopad například i pro lidi v seniorském věku nad 65 let.

"Zvýší se tím dostupnost nájemního bydlení pro seniory ve věku, kdy jsou ještě schopni aktivně a samostatně řešit svou bytovou situaci, a to s ohledem na možné budoucí snížení jejich soběstačnosti," tvrdí Jabůrková.

Pomalý rozjezd podpory nájemních bytů

Takto nově začal stát podporovat výstavbu nájemních bytů v loňském roce, kdy si v pilotní výzvě na to vyhradil 120 milionů korun. Investoři pak žádali celkem o 470 milionů korun, ve finále ale byl podle ČTK poskytnutý jen jeden jediný úvěr v objemu deseti milionů korun.

Řada projektů se totiž prý vrátila od výběrové komise k dopracování a část jich zase nesplnila podmínky vyhlášené soutěže. Letos tak ministerstvo pro místní rozvoj projekt z loňského roku vyhodnotilo a na základě toho doporučuje snížit finanční i administrativní zátěž žadatelů o úvěr.

Ministerstvo pak původně podle ČTK počítalo s tím, že se zájemci o letošní balík úvěrů v hodnotě 300 milionů korun budou moci přihlásit už na jaře. Projednávání nových pravidel se ale zpozdilo. Další žadatelé o úvěry se budou podle odhadu Státního fondu rozvoje bydlení moci nejspíš hlásit už od srpna, pokud vše schválí vláda.

--------------------------------------------------------------------------------

Pronájem bytů ve vašem regionu.
 

 

Právě se děje

Další zprávy