Obchod roku? Nejvyšší budova ČR má nového vlastníka

Věra Tůmová
30. 7. 2012 17:00
Prodej nejvyšší budovy v Česku -City Tower- bude nejspíše realitním obchodem roku

Praha - Nejvyšší tuzemský mrakodrap City Tower vlastní další majitel. Původní vlastník, společnost Marpona, která budovu koupila před třemi lety, ji nyní prodala společnosti Consideratio. Obchodní transakci, která aspiruje na titul „realitní obchod roku", potvrdil pro tiskovou agenturu ČTK zástupce skupiny Stanislav Zeman.

Nový majitel nejvyššího mrakodrapu v Česku, společnost Consideratio, náleží podle ČTK prostřednictvím společnosti Fintop do holdingu Proxy-Finance. Stojí za ním finančníci Václav Foglar a Peter Vajda. Holding se zabývá současně například i obchodováním ohledně slunečních elektráren či reorganizací menších podniků.

 

Realitní obchod roku

Dosavadní vlastník, společnost Marpona, koupil nejvyšší tuzemský mrakodrap v roce 2009 od developerské společnosti ECM. Suma, kterou za tuto transakci společnost Marpona tehdy zaplatila, se pohybovala kolem dnešních zhruba 3,3 miliard korun (tehdy 130 milionů eur).

Rovněž před třemi lety tato cena již představovala největší nemovitostní transakci roku. A stejné to bude podle odborníků realitního trhu nejspíše také letos. "U prodeje budovy City Tower se bude pravděpodobně jednat o největší transakci v tomto roce," prohlásil pro tiskovou agenturu vedoucí oddělení investic DTZ Ryan Wray.


Prohlédněte si budovy, které jsou v Česku nejvyšší ve fotogalerii vlevo vedle článku.

Další takovéto investice do nemovitostí společnost Proxy-Finance podle Stanislava Zemana neplánuje, pokud se nevyskytnou nějaké výjimečné investiční příležitosti.

DTZ nicméně podle ČTK očekává, že do konce roku 2012 Česko podobný obchod s podnikatelskými nemovitostmi za víc než 100 milionů eur (kolem 2,5 miliardy korun) ještě zažije.

Původní plány pro stavbu nového mrakodrapu počítali s tím, že se bude jednat o nové sídlo Českého rozhlasu. Po té, co z tohoto sešlo, budova zůstala rozestavěná řadu let. Teprve společnost ECM se pak pustila do dostavby a revitalizace původní stavby, která do té doby poněkud chátrala.

Kolaudace sedmadvaceti podlažního mrakodrapu se konala v roce 2007. Nyní City Tower pronajímá zhruba 44 tisíc metrů čtverečních administrativní plochy. S výškou 109 metrů zatím stále drží prvenství v žebříčku nejvyšších budov v ČR. V blízké budoucnosti ale první místo hodlá zaujmout brněnská AZ Tower a později pak ještě administrativní budovy PPF na pražském Chodově.

--------------------------------------------------------------------------------

Prodej nemovitostí.

 

Právě se děje

Další zprávy