NKÚ: Státní fond rozvoje bydlení neplní původní poslání

Věra Tůmová
13. 8. 2012 17:30
Státní fond rozvoje bydlení si dle NKÚ nevytvářel finanční zdroje pro podporu bydlení
28. Rekonstrukce domu s pečovatelskou službou, Roháčova 24,26, Praha 3  Autor: MS architekti s.r.o., Tomáš FilgasPavel Hřebecký, Monika Svobodová, Tomáš Pavlík Projektant: MS architektura a design s.r.o. Autorizovaná osoba, vedoucí projektant: Monika Svobodová Autorizovaná osoba, stavbyvedoucí: Aleš Novák Dodavatel: Sdružení revitalizace DPS, zastoupené PSP - GDS, s.r.o. Investor: Městská část Praha 3 Přihlašovatel: Investiční a rozvojová Praha 3 a.s., člen holdingu Městské části Praha 3
28. Rekonstrukce domu s pečovatelskou službou, Roháčova 24,26, Praha 3 Autor: MS architekti s.r.o., Tomáš FilgasPavel Hřebecký, Monika Svobodová, Tomáš Pavlík Projektant: MS architektura a design s.r.o. Autorizovaná osoba, vedoucí projektant: Monika Svobodová Autorizovaná osoba, stavbyvedoucí: Aleš Novák Dodavatel: Sdružení revitalizace DPS, zastoupené PSP - GDS, s.r.o. Investor: Městská část Praha 3 Přihlašovatel: Investiční a rozvojová Praha 3 a.s., člen holdingu Městské části Praha 3 | Foto: Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství

Praha - Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) neplní podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) své původní poslání dle zákona o rozpočtových pravidlech. Vyplývá to z aktuálně zveřejněné informace o kontrole NKÚ, která se uskutečnila od září 2011 do letošního května.

Kontroloři NKÚ, kteří prověřovali nejen SFRB, ale i tři další státní fondy, se podle závěrečné informace z kontrolní akce zaměřili na období let 2008 až 2010, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující.

Státní fond rozvoje bydlení byl v roce 2000 založen kvůli podpoře rozvoje bydlení v České republice. Hlavním zdrojem příjmů SFRB byly tehdy prostředky z privatizace, které SFRB získal v letech 2000-2005 ve výši přes 33 miliard korun s tím, že měl vytvářet potřebné dlouhodobé zdroje pro financování podpory bydlení. V roce 2010 ale již byly tyto prostředky téměř vyčerpány a SFRB bez dalších zdrojů nebude podle analýzy NKÚ plnit účel, pro který byl zřízen.

Ani účetnictví nebylo bez chyby

Fond podle kontroly NKÚ v účetnictví SFRB v letech 2008 a 2009 navíc nesledoval na podrozvahových účtech najatý majetek. V roce 2010 pak nesledoval podle informací ČTK ani dlouhodobé podmíněné závazky, a účetnictví fondu tak za uvedené roky nebylo úplné.

NKÚ podle tiskové agentury ČTK dále upozornil, že neuspokojivé fungování státních fondů z části pramení z obecnosti zákonů, kterými byly jednotlivé fondy zřízeny. Nekladou důraz na to, aby byly zajištěny dostatečné příjmy fondů, a ty tak nespoléhaly na dotace státu, které by měly být jen mimořádným zdrojem příjmů. Zákony také velmi široce vymezují samotné využití peněz fondů.

Významným příjmem kontrolovaných státních fondů se stal úrokový výnos z prostředků na bankovních účtech. U SFRB například příjem z přijatých úroků z dočasně volných finančních prostředků činil v kontrolovaném období 958,88 milionu korun.

"Díky podporám SFRB bylo opraveno či rekonstruováno více než 330 tisíc bytů a další nové byty byly postaveny. SFRB dokázal svými programy aktivovat na 45 miliard korun soukromých zdrojů vlastníků bytů. Pokud je potřeba upravit zákon o rozpočtových pravidlech tak, aby lépe odpovídal aktivní podpoře bytové politiky, prostřednictvím SFRB jsme maximálně připraveni pomoci," uvedla pro ČTK mluvčí SFRB Jana Marešová. Zákon o fondu je ale podle ní v pravomoci ministerstva financí a samotný SFRB změny navrhovat nemůže.

Kontrola NKÚ se týkala vedle Státního fondu rozvoje bydlení dále také hospodaření Státního fondu životního prostředí České republiky, Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie a Státního fondu kultury České republiky. NKÚ na základě této kontrolní akce pak doporučil zvážit přínos fondů a některé z nich sloučit či případně i zrušit.

 

Právě se děje

Další zprávy