Nátěr fasády by měl být spíš nadčasový než výrazný

Andrea Berniová
16. 8. 2012 8:20
Barva fasády by měla ladit s ostatními částmi domu a také s jeho stylem
Volte raději nadčasové barvy nátěru fasády
Volte raději nadčasové barvy nátěru fasády | Foto: Baumit / Panel Plus

Pokud právě uvažujete o nové fasádě, dobře si rozmyslete, jak bude vypadat a co od ní očekáváte. Líbí se vám dřevěná fasáda? Dobře izoluje a může mít dlouhou životnost. Pokud ale máte rádi domy v anglickém stylu, mohly by se vám líbit cihlové pásky. Chcete vsadit na klasiku? Ani běžná omítka nemusí vypadat nudně. Stačí, když pro ni zvolíte správný nátěr.

Vsaďte na klasiku, ta neomrzí

V dnešní době můžete vybírat z obrovského množství barev a jejich odstínů. Nic není nereálné, používají se i velmi výrazné barvy. Než se pro takovou rozhodnete, raději nejprve přemýšlejte o tom, zda se bude hodit k vaší střeše, okenním rámům, k plotu a hlavně k celkovému stylu domu. Fasáda a její nátěr by měly vydržet léta. Jste si jistí, že barva, která se vám líbí teď, vás neomrzí ani za pět let? Právě u dlouhodobějších investic, mezi které fasáda rozhodně patří, se vyplatí vybírat střízlivěji a volit spíše nadčasové barvy a styly. Ani tlumený hnědý nátěr ale nemusí působit nudně. Můžete použít různé odstíny hnědé a dům tak ozvláštnit. Třeba okolo oken či dveří nechte vytvořit „rámy" z tmavšího odstínu, než který byl použit na zbytek domu.

Natřete i garáž a plot

Až budete uvažovat, na kolik metrů čtverečních máte barvu objednat, vzpomeňte si ještě na garáž, která by přece mohla mít stejnou barvu jako dům. Stejně tak zděné sloupky plotu.

Ještě než se pustíte do nanášení fasády a jejího nátěru, zkontrolujte stav okapů. Kdyby byly děravé či špatně připevněné, při prvním dešti by se na vaši fasádu dostalo velké množství vody, které by ji postupně mohlo zničit. Pokud plánujete novou fasádu, nejprve také uvažujte o zateplení.

 

Právě se děje

Další zprávy