Muzeum představuje románskou a gotickou architekturu

ČTK, ab
9. 5. 2012 2:00
Prohlédněte si exponáty středověkého umění a architektury z Českolipska
Českolipská radnice (Ilustrační foto).
Českolipská radnice (Ilustrační foto). | Foto: Město Česká Lípa

Česká Lípa - Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě pořádá výstavu, která návštěvníkům představí soubor děl románského a gotického umění a architektury z celé oblasti Českolipska. Expozice s názvem Středověké umění na Českolipsku je otevřena až do konce roku v prostorách galerie bývalého augustiniánského kláštera. Posléze se možná přesune do dalších muzeí.

V České Lípě je to hlavní výstava letošní sezony a zároveň jde o první takto zaměřenou expozici v Libereckém kraji. Byl k ní vytvořen i sborník s výstavním katalogem. Expozice je pro návštěvníky otevřena od úterý do neděle od 9 do 12 hodin a poté od 13 do 17 hodin.

Sochy, malby i plastiky

A co si na výstavě můžete prohlédnout? Středověké plastiky a malby, dřevěné gotické sochy a jiné ukázky architektury středověku, které pocházejí z českolipského regionu a z nichž některé nebyly dosud nikdy vystaveny. Vůbec nejstarším exponátem je kamenná románská hlavice z 12. až 13. století. Od počátku 90. let minulého století se na Českolipsku prováděl výzkum středověké architektury. Právě na něj výstava navazuje. Zaštiťuje ji náměstkyně hejtmana Libereckého kraje a starostka České Lípy.

Muzeum nabízí i jiné expozice

Vlastivědné muzeum a galerii v České Lípě navštíví ročně asi 35 tisíc lidí. Nabízí několik expozic: historickou, přírodovědnou, archeologickou, kovářskou a také expozici s názvem Na chalupě u Vladimíra Menšíka. Ta návštěvníkům ukazuje část vybavení (nábytek, ale také obrazy atd.) z chalupy, kde tento známý herec trávil čas se svou rodinou. Můžete zde zhlédnout i rodinné video, které bylo právě na této chalupě pořízeno.

-----------------------------------------------------------------------------------

Kde naleznete nejbližší muzeum?

 

Právě se děje

Další zprávy