Mobilní pasivní dům je úsporný a dá se přemisťovat

Andrea Berniová
16. 10. 2012 11:58
Minimální náklady na vytápění, efektivní využití prostoru a možnost přemístění, to je mobilní pasivní dům

Už při stavbě domu můžete rozhodnout o tom, jaké náklady budou spojeny s jeho obýváním. Když si vyberete pasivní dům, za vytápění zaplatíte jen minimum. Právě platby za topení bývají každoročně nemalou položkou v rozpočtu každé rodiny. Komu by se nelíbilo být téměř nezávislý na cenách vytápění?

Zateplení je u pasivního domu zásadní

Co když je dům nejen pasivní, ale i mobilní? Můžete ho někam umístit, ale kdykoli přesunout. Mohla by to být třeba dřevostavba vytvořená z panelů z masivního dřeva.

Na nich samozřejmě nesmí chybět izolace - dostatečně silná na to, aby dům mohl být opravdu pasivní. Důležité je i zateplení střechy, tou totiž může unikat velké množství tepla.

Nesmějí chybět ani dveře určené pro pasivní domy - tedy velmi dobře těsnící. Teplo se přece nesmí jen tak dostat ven z domu. I rámy oken musejí být velmi dobře izolované.

Chlad je v pasivním domě během zimy nevítaným návštěvníkem. Samozřejmostí jsou trojitá skla. Bez čerstvého vzduchu se ale neobejdete, proto je nezbytná rekuperace. Rekuperační jednotka zajišťuje čerstvý vzduch, který může být navíc ohřátý na zvolenou teplotu a také přefiltrovaný.

Slunce dokáže dům z části vyhřát

Pro provoz pasivního domu je důležité i slunce. V zimě je výhodné využívat jeho paprsků k částečnému vyhřátí interiéru, v létě naopak stínit. Proto bývají pasivní domy vybaveny třeba roletami, nebo venkovními žaluziemi - sluneční světlo přicházející do interiéru je potřeba regulovat.

Dům se všemu těmito vlastnostmi byl k vidění na pražském mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH a následné byl vydražen na aukčním portálu, a to za 600 tisíc korun. Líbí se vám nápad mobilního pasivního domu?

 

Právě se děje

Další zprávy